Glas Javnosti

Kambodža želi da ove godine poveća broj tigrova u rezervatima

Svet
Autor: Glas javnosti

Kambodža se nada da će ove godine dovesti četiri tigra u okviru sporazuma potpisanog sa Indijom, čiji je cilj obnavljanje populacije tih velikih mačaka u zemlji, saopštilo je danas Ministarstvo životne sredine.

Kambodžanska džungla je nekada bila dom desetinama indokineskih tigrova, ali zaštitnici prirode kažu da je teški krivolov uništio tu vrstu.

Poslednje viđenje tigra u Kambodži zabeleženo je 2007. automatskom kamerom, a tigar je 2016. godine proglašen „izumrlom vrstom“ u toj azijskoj zemlji.


Mužjak i tri ženke „trebalo bi da stignu u Kambodžu krajem 2024. godine“, rekao je za AFP neimenovani portparol Ministarstva životne sredine, ne precizirajući vrstu tigrova koji će biti uvezeni.

Tigrovi će biti poslati u šumu koja se prostire na 90 hektara, unutar rezervata za divlje životinje Tatai, u zapadnoj provinciji Koh Kong, kako bi se aklimatizovali pre nego što budu pušteni u divljinu.

Kambodžanske vlasti su ove nedelje počele da postavljaju više od 400 kamera, u radijusu od jednog kilometra, u rezervatu planina Kardamom za praćenje divljih životinja, posebno životinja koje tigrovi love, kao što su jeleni i divlje svinje.

Informacije koje se prikupe na taj način „pomoći će razmnožavanju tigrova“, rekao je portparol ministarstva i dodao da ako projekat prođe glatko, u narednih pet godina biće dovedeno još 12 tigrova.

Krčenje šuma i krivolov uništili su populaciju tigrova širom Azije, a najviše su pogođene Kambodža, Laos i Vijetnam. Ostalo ih je u diviljni manje od 200 u Tajlandu i 23 u Mjanmaru.

Kambodža i Indija potpisale su 2022. memorandum o razumevanju o obnavljanju populacije tigrova i njihovih staništa.

Indijska populacija divljih tigrova procenjuje se na oko 3.600, prema zvaničnim podacima objavljenim prošle godine. U Indiji je bila velika kampanja očuvanja te životinjske vrste.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR