Glas Javnosti

Japanske Matsutake jedne od najskupljih gljiva na Svetu

Svet
Autor: Glas javnosti

Manje od 1.000 tona macutakea nađe se svake godine. Oni rastu na drveću crvenog bora i moraju ih ručno hraniti u divljini ljudi koji zapravo znaju kako da ih pronađu.

Japanske Matsutake (macutake) pečurke (gljive) su jedne od najskupljih pečuraka na svetu, preciznije one su treće najskuplje pečurke na svetu. Matsutake, ili mattake pečurke rastu na Korejskom poluostrvu, u Kini, pa čak i u Sjedinjenim Državama, ali samo one koje se beru u Japanu, posebno oko oblasti Kjota,  ove pečurke vlasnicima donose ogormne novčane prihode! Za mnoge Japance, to je poslastica koja je cenjena zbog voćne, začinske arome

Cena Matsutake (u prevodu Macutake) pečurki iznosi od 1.000 do čak 2.000 dolara za samop 450 grama! Dok uvezene macutake mogu koštati oko 50 dolara za 45grama ili manje, japanske pečurke mogu koštati i do deset puta više.

Da bi pomogao japanskim kupcima da razlikuju uvezene i domaće matsutake, Japan ima zakon koji zahteva da se uvezene pečurke operu od prljavštine pre komercijalizacije, dok domaća sorta ima grub, prljav izgled. Japanski macutake su cenjeni zbog svoje jake arome, mesnate teksture i zemljanog mirisa.


Na cenu japanskih macutake pečuraka utiču različiti faktori. Prvo, tu je oskudica. Tokom poslednjih 70 godina, godišnja berba je opala za neverovatnih 95 procenata, što ga čini retkim delikatesom.
Kombinujte to sa činjenicom da se pečurke beru samo jednom godišnje, u septembru ili oktobru, i pretnjom od invazivnog crva koji uništava stanište pečuraka, i počinjete da shvatate sulude cene koje ljudi plaćaju za ove pečurke.

Manje od 1.000 tona macutakea nađe se svake godine. Oni rastu na drveću crvenog bora i moraju ih ručno hraniti u divljini ljudi koji zapravo znaju kako da ih pronađu.

Zbog svoje braonkaste boje, matsutake pečurke imaju tendenciju da se veoma dobro stapaju u jesenjem lišću, tako da ako ne znate tačno gde da ih tražite, možete proći pored njih i uopšte ih ne primetiti.

Veštački uzgoj macutakea do sada se pokazao neodrživim, jer imaju istinski i pravi simbiotski odnos sa crvenim borovima. Takođe su izuzetno osetljivi na vremenske promene.

Previše vruće i insekata utiču na žetvu, previše suvo i jednostavno neće rasti. Ovo čini tržište za macutake pečurke veoma nestabilnim, sa cenama koje dostižu do 2.000 dolara za manje od 500 grama.
Očigledno, kvalitet pečuraka kao sastojka je takođe faktor. Japanski macutake se poslužuju u finim restoranima širom Japana, u supama, sa pirinčem, ili jednostavno pečeni na roštilju na drvenom uglju i servirani sa solju.




Glas javnosti/Zanimljivosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR