Glas Javnosti

Istorija otkrića: Drugi put uočen najređi kit na svetu! (FOTO/VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Omurini kitovi su poslednja vrsta sisara koja je identifikovana, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i delfina

Najređi kit na svetu nedavno je snimljen tek po drugi put u istoriji u blizini obale Tajlanda.

Grupa turista na čarter brodu u blizini Puketa primetila je misteriozno belo stvorenje dok su bili na putovanju za proslavu Nove godine, prenosi Dejli Mejl.

Snimili su par Omurinih kitova koji su zajedno plivali u Andamanskom moru, a jedan od njih bio je potpuno bele boje. Snimak su poslali službenicima organizacije za očuvanje okoline "ThaiWhales", koja ju je početkom januara podelila na društvenim mrežama.

"Ovo je revolucionarna vest, prva takve vrste i uzbudljivo morsko otkriće", napisali su u opisu videa.

Prema podacima, ovo je prvi put da je potpuno beli kit Omura uočen na Tajlandu. Pojava ovih kitova naknadno je prijavljena tajlandskom Odeljenju za morske i obalake resurse, koji je pokrenuo potragu za jedinstvenom životinjom, piše Jutarnji.hr. 

Nakon nekoliko dana potrage, zvaničnici su rekli da ga nisu pronašli, ali da su u tom području uočili još najmanje četiri kita Omura. Plivali su i hranili se u blizini ostrva Phi Phi, ostrva Medenog meseca i ostrva Koral.

Omurini kitovi su poslednja vrsta sisara koja je identifikovana, tvrde stručnjaci iz Zaštite kitova i delfina. 

Prvi put su viđeni 2003. godine, kad su njihovi ostaci bili nasukani na obalama, a tokom 2015. godine uočene su i žive jedinke.

Imaju dugačka i tanka tela zbog čega izgledaju “poput zmije”, a leđna peraja su im mala i zakrivljena. Mogu narasti do 12 metara dužine i težiti do 20 tona, a zasad je primećeno da najčešće borave u tropskim i toplim morima.

Poznato je veoma malo informacija o Omurinim kitovima, stoga naučnici nisu sigurni kolika je njihova populacija i varijacije u izgledu.

Glas javnosti /D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR