Glas Javnosti

Gusti oblaci prašine i peska iz Sahare prekrili nebo Grčke

Svet
Autor: Glas javnosti

Gusti oblaci prašine i peska iz Sahare ponovo su danas prekrili nebo Grčke, posebno u Atini i Solunu, dok je u pojedinim mestima za danas predviđena temperatura od 31 stepena Celzijusa.

Ti peščani oblaci, koji su se već pojavili prošle nedelje u Grčkoj, ali i u drugim evropskim zemljama, u Švajcarskoj i na jugu Francuske, mnogima su otežali disanje.

Posle vrelog vikenda, u Atini se danas popodne očekuje 26 stepeni, navodi se na sajtu javnog televizijskog kanala ERT.


Termometri bi danas trebalo da pokažu temperaturu od čak 30 stepeni, a očekuje se 31 stepen na jugu Peloponeza i na ostrvu Eubeja, u blizini Atine.

Najosetljiviji ljudi „treba da izbegavaju vežbe na otvorenom, kao i naporan fizički rad“, rekao je predsednik Unije pulmologa Grčke Stamatula Cikrikas na državnoj televiziji ERT.

Taj fenomen se već pojavio prošle nedelje i Atinu su zahvatili gusti oblaci prašine i peska iz pustinje Sahare i severne Afrike.

Unija pulmologa Grčke objasnila je prošle nedelje da „afrička prašina nosi čestice koje se mogu integrisati sa polenom, bakterijama i gljivicama, stvarajući veoma toksičnu i opasnu mešavinu za ljudsko telo, a posebno za respiratorni sistem“.


Profesor pulmologije Todoris Vasilakopulos rekao je da treba da budu oprezni svi oni koji pate od astme, alergija ili drugih respiratornih problema.

On je preporučio da najugroženije kategorije stanovništva nose maske i naočare za sunce.

I u Solunu je magla izazvala kašnjenje nekoliko aviona, preneli su lokalni mediji.

Prema grčkim meteorološkim službama, od srede se očekuje pad temperature.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR