Glas Javnosti

Ekstremna hladnoća ubila više od dva miliona životinja Mongolije

Svet
Autor: Glas javnosti

Ova zima bila je oštrija u Mongoliji nego obično sa temperaturama do minus 50 stepeni Celzijusovih, što je i za ovo područje ekstremno hladno.

Kako je istakao vladin zvaničnik, više od dva miliona životinja Mongolije uginulo je zbog veoma niskih temperatura.

Ekstremne hladnoće i obilne snežne padavine od decembra do februara životinje su ostavile bez hrane, prenosi RTS.

Mongolija je jedna od najređe naseljenih zemalja na svetu i oko jedne trećine njene populacije, oko 3,3 miliona ljudi je nomadsko.

„Oko 2,1 milion grla stoke umrlo je od gladi i iscrpljenosti. Mongolija je na kraju 2023. godine imala 64,7 miliona grla stoke, uključujući ovce, koze, konje i krave, prema zvaničnim statistikama“, rekla je Gantulga Batsaikhan iz Ministarstva poljoprivrede Mongolije.


Ekstremno hladno vreme je poznato kao „džud“ i obično dovodi do smrti ogromnog broja grla stoke.

Ujedinjene nacije su u svom izveštaju navele da klimatske promene povećavaju učestalost i intenzitet ekstremno hladnog vremena. Ovim klimatskim ekstremima obuhvaćeno je oko 70 odsto teritorije Mongolije.

Ovogodišnji klimatski ekstrem u Mongoliji počeo je letnjom sušom koja je sprečila životinje da izgrade količinu masnih naslaga koje su im potrebne da prežive oštru zimu.

„Zima je počela sa jakim snegom, ali su temperature vazduha iznenada porasle i sneg se otopio“, rekao je stočar Tuvšinbajar Biamba i dodao da su onda temperature ponovo pale, pretvarajući sneg koji se topi u led.

„Taj led napravio je problem jer je stoci bilo teško da dođe do hrane. Tako su mnogi stočari morali mnogo novca da izdvoje i prehrane stoku. Vremenske promene su ove godine jako nagle i nepredvidive“, rekao je stočar Tuvšinbajar Biamba.

Glas javnosti /B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR