Glas Javnosti

BROD IZ 18.VEKA: Kolumbija sa olupine broda vadi predmete vredne milijarde dolara

Svet
Autor: Glas javnosti

Kolumbijska vlada saopštila je da će pokušati da izvuće na površinu predmete vredne više milijardi dolara, koji se nalaze na olupini broda "San Hoze", potopljenog blizu karipske obale te zemlje 1708. godine.

Kolumbijski ministar kulture Huan David Korea je reko da će prvi pokušaji izvlačenja predmeta biti u aprilu i maju, zavisno od vremenskih prilika u Karipskom moru.

„Ovo je arheološko nalazište, ne zakopano blago“, kazao je Korea nakon sastanka sa predsednikom Gustavom Petrom i dodao: „Ovo je prilika da postanemo zemlja na čelu podvodnih arheoloških istraživanja“


Na osnovu dosadašnjeg istraživanja, procenjuje se da olupina sadrži oko 11 miliona zlatnih i srebrnih novčića, smaragda i drugih dragocenosti iz tadašnjih španskih kolonija, koje bi mogle da vrede više milijardi dolara ako se izvuku na površinu.

Korea je rekao da će svi predmeti koji budu izvučeni iz olupine biti preneti na mornarički brod na dalju analizu.

Kolumbijski zvaničnici su kazali da su istraživači pronašli bronzane topove koji su u dobrom stanju, zajedno sa keramičkim i porcelanskim vazama i ličnim oružjem.

Brod „San Hoze“ je potopljen tokom pomorske bitke sa britanskim brodovima, pre više od 300 godina, južno od lučkog grada Kartagene.

Olupina je locirana 2015. godine uz pomoć međunarodnog tima stručnjaka, a njena tačna lokacija je državna tajna.

Kolumbijska vlada je 2018. godine odustala od planova da izvuče celu olupinu zbog pravnog spora sa privatnom kompanijom koja je tvrdila da poseduje ekskluzivno pravo na iskopavanja, na osnovu sporazuma iz 1980-ih sa tadašnjom vladom Kolumbije.


Stručno telo Uneska za zaštitu podvodnog kulturnog nasleđa poslalo je pismo vladi Kolumbije u kojem izražava zabrinutost da bi izvlačenje blaga za potrebe prodaje, a ne za istraživanje njegove istorijske vrednosti, „prouzrokovalo nepovratan gubitak značajnog nasleđa“.

Kolumbija nije potpisala Konvenciju UN o pomorskom pravu, koja bi je podvrgla međunarodnim standardima i zahtevala da obavesti UNESCO o svojim planovima za sudbinu olupine.

Brod je bio predmet pravnog spora između SAD, Kolumbije i Španije oko toga ko poseduje prava na potopljeno blago.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR