Glas Javnosti

AKTIVISTI BESNI! Australijski gasni projekti mogu da naude kitovima

Svet
Autor: Glas javnosti

Aktivisti u Australiji pokušavaju da spreče naftnu i gasnu kompaniju Vudsajd Enerdzi da sprovede seizmičko miniranje kod zapadne obale zemlje, za koje kažu da bi moglo oglušiti i na kraju ubiti ugrožene kitove selice.

Sudski izazov je deo dugotrajne kampanje autohtonih i ekoloških aktivista da osujeti Vudsajdove planove za „Scarborough“, masivni projekat fosilnih goriva koji će decenijama ispumpati emisije ugljenika, čak i dok Australija nastoji i pokušava da ispuni strože klimatske ciljeve.


Ranije ovog meseca, žena iz Martudunera Ralene Kuper zatražila je zabranu miniranja, ali rok za ispunjavanje tog zahteva ističe u četvrtak, omogućavajući Vudsajdu da nastavi sa radom. Aktivisti su insistirali da se u zahtevu navedu lokacije velikih rezervi gasa.

Kuper je u utorak iznela svoj slučaj na Saveznom sudu, rekavši da nije bila pravilno konsultovana od strane Vudsajda pre nego što je započela sa miniranjem.


Tokom procesa, vazdušno oružje ispaljuje komprimovani vazduh prema dnu okeana i zvučni talasi prodiru u morsko dno pre nego što se odbiju nazad do prijemnika koji vuče čamac. Obrazac zvučnih talasa daje geolozima indikaciju rezervi nafte i gasa zarobljenih ispod okeanske stene.

Prema Australijskom društvu za zaštitu mora, buka može da dostigne 250 decibela, oko milion puta „intenzivnije“ od najglasnijih zvukova kitova.


„To je zaista problematično ako ste kit, jer kitovi najviše zavise od svog sluha, kojim pomaže oko navigacije, pronalaženje partnera i lova na njihovu hranu“, rekao je Richard George, stariji aktivista Greenpeace Australia Pacific-a.

"Dakle, gluvi kit je mrtav kit."

Vudsajd Enerdzi planira da izvuče milione tona gasa iz polja Scarborough, oko 375 kilometara od obale Zapadne Australije, uglavnom za izvoz u Aziju.

Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR