Glas Javnosti

JASTREB RASTERUJE VRANE: U Hrvatskoj došli na ideju kako da reše problem

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Grad Koprivnica angažovala je poznatog sokolara iz Zagreba Vitolda Košira, čiji će jastreb pokušati da spreči gnežđenje vrana u gradskom centru, koje stvaraju probleme građanima i komunalnim službama, rekli su u JP "Komunalac".

Namera je da Koširov jastreb Špela, vrste Harisov jastreb, samom svojoj prisutnošću otera nametljive vrane i preventivno deluje na njihovo gnežđenje u centru grada. Angažovale su ga koprivničke gradske vlasti u saradnji s „Komunalcem“.

Sokolar će tokom idućih nekoliko dana u različito vreme obavljati biološku zaštitu upotrebom ptice grabljivice.


Reč je o neinvazivnoj i prirodnoj metodi koja se duže vreme koristi na javnim površinama s ciljem smanjenja populacije vrana. Košir je prvo detektovao mesta u gradu i broj vrana, a u ponedeljak je počeo s njihovim rasterivanjem.

Vrane i ostale ptice koje jastreba smatraju pretnjom, vrlo brzo ga opaze i pobegnu. Jastrebovi preleti gradskog parka i okoline rade se u nekoliko navrata i u različito doba dana, kako bi vrane stekle utisak da park više nije sigurno mesto za njih, nakon čega odlaze, kažu iz Komunalca. Napominju da se ova vrsta zaštite sprovodi u više navrata i da je vrlo efikasna.

Uz jastreba, sokolar Košir koristi i druge vrste ptica, poput orla kojeg je dovezao u Koprivnicu, ali, kako kažu, do sada nije imao posla.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


'

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR