Glas Javnosti

ZAVRŠEN SAJAM TURIZMA: Gde prosečna srpska porodica može da ode na letovanje?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proveravali smo da li je moguće da se prosečna porodica sa prosečnom platom, uprkos poskupljenju, osunča u nekom letovalištu.

Letovanje je ove godine za petinu skuplje. Zbog toga su mnogi pohrlili na Beogradski sajam kako bi iskoristili popuste poslednjeg dana Sajma turizma. 

Proveravali smo da li je moguće da se prosečna porodica sa prosečnom platom, uprkos poskupljenju, osunča u nekom letovalištu.


Prosečna neto zarada u periodu od januara do novembra 2023. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno je veća za 15 odsto.

Međutim i cene aranžmana pratile su rast zarada, nekada i prebrzo, pa smo poslednjeg dana sajma došli sa vrlo direktnim i jednostavnim pitanjem - gde prosečna srpska porodica može da ode sa prosečnom srpskom platom?

"Tročlana porodica mogla bi teško da ode na letovanje za 89.956 dinara, eventualno ako uhvati neku last minut ponudu", kaže Jovana Maćešić iz Balkan Fun-a.

Ipak ako malo bolje istražite ponude, postoji mogućnost da se ove godine okupate u moru.

"Možda Evia, to je blizu Atine, Kefalonija, Lefkada, tu bi moglo da se nađe za tri osobe, ako je porodica sa jednim detetom", dodaje ona.

"Lako pitanje, moguće je da ode. To je neki deo Grčke, Skijatos neki od apartmana sa avio prevozom, u nekim terminima i Tunis, Hurgada, tako da svakako da može", kaže Dušan Anastasov iz Big Blue-a.

Novčanicima će prijati vest da deca imaju posebne povlastice.

"Što se tiče Španije i Sicilije deca koja imaju 1-2 godine imaju neke povlašćene cene, to svakako", dodaje Maćešić.

"Svi naši hoteli praktikuju povlašćene cene za decu, posebno su u ovom periodu aranžmani povoljniji", kaže Ivana Rebić iz Turističke organizacije opštine Budva.

Svaka ušteda je dobro došla, pa je sada možda idelana prilika da iskoristite sajamske popuste koji se kreću od 10 do 15 odsto. Njih nudi i skriveno mesto između planina i mora koje je jedna od omiljenih destinacija srpskih turista.


"Budva je u prednosti pošto ima veliki smeštajni kapaciotet, tako da se može naći izuzetno kvalitetan smestaj u hotelima sa 3 zvezdice pa na dalje, kao i u privatnom smeštaju koji je kvalitetan, pa se apartman može naći već za 30 evra", dodaje ona.

"U Herceg Novom imate opcije za sve džepove, od privatnog smeštaja gde noć može da košta 30 evra, pa do hotela gde je 2.000 evra. Tako da sigurno postoji da se organizuje letovanje, možda sedmodnevno u apartmanima ili garni hotelima gde može da se dobije noćenje sa doručkom", kaže Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Prve sunčane dane lepo je iskoristiti u prirodi, pa je zato dobro čuti da na ovim destinacijama možete uživati i pre leta.

"U aprilu, maju, kada već otopli može da se uživa u aktivnostima na našoj planini Orijen koja kasnije mogu da se kombinuju i sa plažom", dodaje on.

Da rezimiramo: ukoliko do destinacije budete putovali autobusom, umesto u hotelu odsednete u apartmanu i ako skupe restorane zamenite pripremanjem obroka u smeštaju, možete otputovati i za manji iznos od prosečne srpske plate. A mi Vam želimo srećan put.


Glas javnosti/ U01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR