Glas Javnosti

Voćarima i vinogradarima u Vojvodini 108,7 miliona dinara za zaštitu od nepogoda

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iz pokrajinskog budžeta je za ovu namenu opredeljeno 108,7 miliona dinara, a podsticaje su dobila 172 korisnika, koji će uložiti više od 70 miliona dinara sopstvenih sredstava.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, organizovao je danas dodelu ugovora korisnicima koji su dobili podsticaje za nabavku mehanizacije u sektoru voćarstva i vinogradarstva, kao i za nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja u 2023. godini.

Iz pokrajinskog budžeta je za ovu namenu opredeljeno 108,7 miliona dinara, a podsticaje su dobila 172 korisnika, koji će uložiti više od 70 miliona dinara sopstvenih sredstava.

 

Ugovore je uručio pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladen Petreš koji je istakao značaj ove podrške.

"I ove godine smo svedoci toga koliko vremenske prilike mogu biti surove i kako za svega nekoliko minuta može da bude desetkovan celogodišnji rad i planirani prihod naših poljoprivrednika ukoliko ne postoji adekvatna zaštita", rekao je Petreš.

On je istakao da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje značaj i neophodnost ulaganja u zaštitu od vremenskih nepogoda, s obzirom na to da su voćarska i vinogradarska proizvodnja visokointenzivne, da su ulaganja po jedinici površine izuzetno visoka, te i najmanji propust može dovesti do milionskih gubitaka.

"Ulaganjem u savremene metode i tehnike zaštite, obezbeđuje se stabilna, sigurna i isplativa poljoprivredna proizvodnja", naglasio je Petreš,prenosi Tanjug.

Sredstva su odobrena, između ostalog, za nabavku elemenata za protivgradnu zaštitu, stubova za podizanje vinograda, stubova i žice za ograđivnje parcela, sistema protiv smrzavanja "anti-frost", opreme za orezivanje, drobljenje i sečenje i uklanjanje ostataka nakon rezidbe, mašina za ubiranje odnosno skidanje useva i drugo.

Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR