Glas Javnosti

Posao stjuardese izgleda veoma interesantno: Početna plata 1.000 evra, ali većina odbija znog jednog razloga

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Evo kako iz prve ruke izgleda posao stjuardese

Početna plata 1.000 evra, radite 40 sati nedeljno, i svaki dan se budite u drugom gradu. Posao stjuardese zvuči idealno, pogotovo za ljubitelje putovanja. Ali iako je ovo mnogima na prvu loptu posao iz snova, konkurencija je velika, broj radnih mesta ograničen a kako priča jedna stjuardesa, on može biti i izvanredno naporan.


- Ja konkretno radim 3 meseca, i radim samo povratne letove po Evropi, ali vrlo brzo napreduju ljudi. Za destinacije na kojima se ostaje i po nekoliko dana uvek se bira iskusnije kabinsko osoblje, priča Danijela K. koja se nedavno zaposlila kao stjuardesa u jednoj stranoj avio-kompaniji.

Kako ona ističe, ona je zadovoljna, prilika je sjajna, i za nekog ko voli da putuje idealna jer se posete svi mogući gradovi koje ste ikada poželeli.

- Ono što ljudi malo pominju je konkurs, koji je makar u mom slučaju bio vrlo zahtevan. Morate jako dobro da se pripremite, a onda i da ispunite u neku ruku čudne zahteve poslodavaca. Ja sam se pre ovog posla već jednom prijavljivala za posao stjuardese i tada sam odbijena jer je jedan od uslova da mogu makar na vrhovima prstiju da dohvatim visinu 210 cm, objašnjava ona.


Putnici umeju da budu izuzetno naporni,

- Prilika je sjajna, plata odlična, možete obići skoro sve što ste ikada želeli, ali isto tako može i da vam se smuči. Jedan kolega je nakon izuzetno napornih putnika, para koji su ga u prvu klasu zivkali tokom četvoročasovnog leta bar 10 puta pukao i dao otkaz uz komentar: "Ja da konobarišem bez bakšiša neću!". Tako da ako želite ovim da se bavite, morate da umete da se nosite sa napornim ljudima, decom i slično, zaključuje ona.

Kako izgleda konkurs za posao stjuardese?

Aviokompanije bar jednom godišnje raspisuju konkurs za kabinsko osoblje. Na ovim konkursima je uvek fokus na bezbednosti i brizi o putnicima a u sklopu posla se uvek očekuje:

  • Vršenje dužnosti u avionu i na zemlji
  • Prodaja proizvoda tokm leta
  • Dočekivaje putnika sa osmehom

Kako je tačno izgledao jedan od najvećih konkursa za kabinsko osoblje u Srbiji pogledajte na linku ovde.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR