Glas Javnosti

KILOGRAM OVOG POVRĆA KOŠTA I DO 300 DINARA: U Evropi još skuplje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Karfiol je ove jeseni za mnoge u Srbiji postao pravi luksuz. Glavica srednje veličine prodaje se za čak tri evra na evropskom tržištu, dok se na našim pijacama može kupiti nešto povoljnije, odnosno 200 do čak 300 dinara za kilogram.

Povrtari tvrde da je razlog ovako visoke cene suša, ali i rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španiji koja je vodeći proizvođač. Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uslovima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Evropi, a cene dostižu nivoe bez presedana.


Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korišćenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja. Suvo i preterano toplo vreme zabeleženo tokom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih useva i smanjenja prinosa.


S druge strane, značajno su porasli troškovi proizvodnje poslednjih godina, pa se uzgaja sve manje karfiola. I semenske kuće beleže pad prodaje semena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.


Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gde su oluje nanele štetu prinosu, pa je kutija karfiola tamo je koštala do 30 evra.


Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Miki u 28.12.2023 07:21:24 h
     0 
Iskren da budem, kolika je potrošačka korpa, tj. koliko košta, sve ostalo nije skupo... Ni uređaji, ni nešto skuplje kao što su stanovi Solis pronađe najbolje cene, bankarski kredit se uzme i na rate plati.... svakome super