Glas Javnosti

Dobra vest za potrošače: Međutim ne tako dobra za ratare i voćare

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, smanjene su za 33,5 odsto. To je u avgustu dalo inflaciju od 11,5 odsto

Cene poljoprivrednih proizvoda značajno su pale za godinu dana, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Doduše, pad je zabeležen kod proizvođačkih cena, koje su ukupno pale 33,5 odsto, a do potrošačkih cena put zna da bude podugačak i da se na njemu taj manjak „sa oranice“ izgubi.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda najveći pad cena zabeležen je u grupama žita 39,1 odsto, voće 56,1 odsto i industrijsko bilje 40,8 odsto.


Međutim, manje dobra vest je da ovaj međugodišnji pad cena u julu ne olakšava stanje u novčanicima potrošača kada se stvar pogleda mesečno.

Naime, proizvođačke cene u poljoprivredi i ribarstvu u julu ove godine, u odnosu na prethodni mesec u proseku su veće za 1,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na prethodni mesec, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama Žita i to 3,1 odsto i Industrijsko bilje 4,7 odsto.


Nije dobro ni kada se pogleda sedmomesečni prosek. Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu januar - jul ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, u proseku su povećane za 3,8 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u periodu januar - jul ove godine u odnosu na isti period prošle godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je u grupama stoka i živina 14,8 odsto i stočni proizvodi 46,1 odsto.

Inflacija spala na 11,5 odsto

A potrošačke cene u Srbiji su u avgustu, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 11,5 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu su u odnosu na jul, u proseku zabeležile rast od 0,4 odsto.


Cene u avgustu su u poređenju sa decembrom 2022. godine, u proseku su povećane za 6,4 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u avgustu 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Transport (2,8 odsto), Rekreacija i kultura (1,6 odsto), Restorani i hoteli (0,7 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6 odsto) i Zdravlje (0,2 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupama Hrana i bezalkoholna pića (0,5 odsto), Odeća i obuća (0,3 odsto) i Komunikacije (0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, tvrdi državna statistika.

Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR