Glas Javnosti

Četiri kućna aparata su najveći potrošači struje, ali postoje načini da se smanji potrošnja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Iako za Srbiju važi da ima najmanju cenut struje u Evropi. Zato, saveti za štednju uvek dobro dođu.

Četiri uređaja su robusni „potrošači“ električne energije u domaćinstvima – mašine za pranje veša (i sušenje), mašine za pranje sudova, frižideri i televizori. Skoro svako domaćinstvo poseduje najmanje tri od ta četiri uređaja.

Mašina za pranje sudova

Umesto ručnog pranja sudova, preporučljivo je koristiti mašinu za pranje sudova, jer se tako štedi i struja i voda. Takođe se preporučuje korišćenje kratkog programa pranja na niskim temperaturama.


Što je veći kapacitet mašine za pranje sudova, veća je i potrošnja struje i vode. Zbog toga je preporučljivo razmotriti potrebe domaćinstva za pranjem pre kupovine mašine za pranje veša. Takođe je preporučljivo dobro popuniti prostor mašine za pranje veša pre početka procesa pranja, a posuđe u njemu rasporediti tako da se prostor maksimalno iskoristi.

Mašine za veš i sušenje

Mašine za pranje veša ne treba da bude napunjen do vrha, ali ni „pola bubnja“. Stručnjaci kažu da je mašina za veš puna kada stavite ruku u bubanj bez pritiskanja odeće. A u slučaju mašine za pranje veša važi pravilo: što je veći kapacitet mašine za pranje veša, veća je i potrošnja energije i vode. Kombinovani uređaji – mašine za pranje veša i mašine za sušenje veša u jednom su manje efikasni od pojedinačnih. Stručnjaci savetuju mašinsko pranje za vreme niže tarife, a to je tokom zimskog računanja vremena od 21 do 7 časova, a tokom letnjeg od 22 do 8 časova. Isto važi i za mašinu za pranje sudova

Televizori

Za televizore važi pravilo „veličina je važna“, jer veći ekran znači veću potrošnju energije. Dobićete najbolje iskustvo gledanja kada ekran zauzima približno 40 procenata vašeg vidnog polja. Zbog toga se preporučuje da se veličina TV ekrana prilagodi veličini prostorije. Takođe, stručnjaci savetuju da se televizor ne drži uključen kada nema nikoga u prostoriji.

Prilikom kupovine televizora, prednost treba dati onima sa višom energetskom klasom. Takođe je važno napomenuti da uređaji poput televizora ili računara troše struju čak i kada su u režimu mirovanja, pa je najbolje da ih potpuno isključite kada nisu u upotrebi.


Frižideri

Veliki „potrošači” energije u domaćinstvima su i frižideri. Međutim, pošto se bez njih ne može, savet je da u njima održavate ravnomernu temperaturu od pet stepeni Celzijusa, radi efikasnije potrošnje energije, uz preporuku da kupite frižider sa digitalnim termostatom jer je tako tačnije. Frižider treba postaviti što dalje od izvora toplote, poput šporeta i peći, ali i od sunčevih zraka.

Takođe, frižider treba postaviti dalje od zida kako bi se omogućio protok vazduha oko zadnje strane hladnjaka. Ne bi trebalo da stavljate toplu hranu u frižider ili da je pretrpavate hranom. Preporučljivo je da se frižider otvara što je moguće manje i da je otvoren što je kraće moguće. Važno je da ga redovno čistite i da se uverite da je unutrašnjost suva.

Pošto deterdženti i omekšivači za veš zagađuju životnu sredinu, stručnjaci preporučuju njihovu umerenu upotrebu. Čak i kod mašina za pranje veša preporučuje se pranje na nižim temperaturama jer je tada potrošnja energije znatno manja.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR