Glas Javnosti

TIGRASTI KOMARAC PRENOSI DENGA VIRUS : Ima ih i u Srbiji, ali obratiti pažnju na jednu činjenicu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Azijski tigrasti komarac koji može da prenese na ljude denga groznicu prisutan je u Srbiji, u našoj zemlji među tim komarcima nije još uočeno prisustvo denga virusa, a samim tim nema ni zaraženih ljudi.

Posebna žarišta ovog komarca, kažu u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, na primer, u Beogradu su groblja.

Inače, da podsetimo, slučajevi denga groznice već su potvrđeni u Italiji, a očekuje se pojava infekcije i u Austriji.

Ovaj komarac u Srbiji je, malo ko zna, prvi put je uočen 2009. godine. Prošle godine bio je na 83 lokacije u 16 od 17 opština u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani.

Doktor sci biologije Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kaže za Telegraf.rs da je prvi put ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine.

- Ova vrsta invazivnog komarca prisutna je na teritoriji Evrope već nekoliko decenija, pretežno u Mediteranu, ali se zbog sve toplijih godina postepeno širi ka severu kontinenta. Prvi put je ova invazivna vrsta komarca registrovana na tlu Srbije na graničnom prelazu Batrovci 2009. godine. Smatra se da od 2017. godine ova vrsta ima ustanovljene populacije u nekoliko gradova i opština na tlu Srbije. U okviru redovnog monitoringa komaraca na teritoriji Beograda, u avgustu 2017. godine na teritoriji gradske opštine Surčin na jednoj lokaciji je registrovano prisustvo azijskog tigrastog komarca - kaže dr Aleksić.

Prema njegovim rečima, narednih godina broj lokacija se povećavao.

- Tokom 2022. godine ova vrsta bila je konstatovana na 83 lokacije u 16 od 17 beogradskih opština. Osim u Beogradu azijski tigrasti komarac je konstatovan još i u Novom Sadu, Požarevcu, Pančevu, Nišu, Šapcu, Petrovaradinu, Inđiji, Apatinu, Kuzminu, Rumi, Loznici, Valjevu, Ubu, Velikoj Plani… - navodi Aleksić

Glas javnosti/T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR