Glas Javnosti

Stižu praznici, a sa njima i prevare tokom putovanja: Evo kako da ih izbegnete

Društvo
Autor: Glas javnosti

Stupite u kontakt sa turističkom agencijom koja vam je, navodno, poslala zlonamernu veb stranicu i prijavite pokušaj sajber napada.

Bliže nam se praznici, a sa njima i prilika da isplanirate novo putovanje i „pobegnete“ iz grada kako biste se zabavili i odmorili. Upravo je ovo vreme kada možete da očekujete pregršt poruka sa interesantnim ponudama za putovanja na privlačne destinacije, po izuzetno niskim cenama smeštaja i avionskih karata. Međutim, koliko god primamljivo zvučale, ove ponude mogu da budu „zamka“ zlonamernih hakera, koji čekaju savršenu priliku da ukradu i zloupotrebe vaše lične podatke. Iz tog razloga, važno je da umete da prepoznate sumnjive poruke i proverite njihovu autentičnost, pre nego što odaberete idealnu ponudu za odmor.

Kako da prepoznate lažne ponude za putovanja?

Sajber napadači najčešće kreiraju lažne veb stranice ili aplikacije, pomoću kojih se predstavljaju kao agencije za putovanja ili platforme za rezervaciju smeštaja. Ove veb stranice, po dizajnu i funkcionalnosti, deluju kao potpuno autentične, a kanali komunikacije putem kojih zlonamerni hakeri šalju linkove do njih su email i SMS. Privlačan sadržaj poruka koji dobijete putem SMS – a ili elektronske pošte lako može da vas „namami“ da kliknete na link ka lažnoj stranici kako biste saznali više detalja o ponudi za odmor. Jednom kad ste ušli na link, sajber napadač vrlo jednostavno može da ukrade vaše lozinke, lične i finansijske podatke i zatim ih zloupotrebi. Ova sofisticirana prevara, poznatija kao phishing, jedna je od najpoznatijih metoda krađe ličnih informacija, adresa, brojeva bankovnih računa, i sl.

Ovo su četiri jednostavna načina zaštite ličnih podataka od sajber prevara

Budite sigurni u autentičnost izvora poruke. Pre nego što odgovorite na poruku ili otvorite email sa ponudom putovanja, pažljivo proverite autentičnost pošiljaoca. Lažne email adrese i brojevi telefona često mogu da imaju više brojeva i slova od uobičajenog ili atipične pravopisne greške. Ukoliko vam pošiljalac poruke deluje sumnjivo, nemojte da kliknete na link.


Koristite pouzdane izvore informisanja
. Umesto da uđete na link direktno iz poruke, bolja opcija je da posetite zvaničnu veb stranicu agencije za putovanja ili platforme za rezervaciju smeštaja tako što ćete direktno ukucati njihovo ime u veb pretraživač. Zvanične veb stranice možete da prepoznate po „https://“ u adresi, kao i lokot (simbol malog ključa), koji pokazuje da je veza sigurna i enkriptovana.

Stupite u kontakt sa turističkom agencijom koja vam je, navodno, poslala zlonamernu veb stranicu i prijavite pokušaj sajber napada. Prijavite sumnjive poruke direktno telefonom kompaniji koja tvrdi da ih je poslala. Ako otkrijete da „neverovatna prvomajska ponuda – 5 dana u Budimpešti za 150 evra“ nije deo njihove ponude, obavezno ih obavestite o pokušaju napada i lažnoj veb stranici. Na ovaj način ćete sprečiti dalje širenje sajber prevara, a turistička agencija će moći da preduzme odgovarajuće mere kako bi zaštitila i druge potencijalne žrtve.
Redovno se informišite o aktuelnim tehnikama sajber prevara. Zlonamerni hakeri postaju sve inovativniji u načinima na koji mogu da prevare korisnike interneta. Zbog toga je važno da pratite trendove i budete u toku sa najnovijim strategijama koje koriste sajber napadači. Pored toga, potrudite se da budete aktivni član online zajednice, gde možete da čujete iskustva drugih ljudi i naučite i nešto iz njihovih grešaka. Ovo će vam pomoći da razvijete svest o potencijalnim sajber pretnjama i prepoznate sumnjive situacije, pre nego što one postanu ozbiljan problem.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR