Glas Javnosti

Sokolarstvo kao ekskluzivni hobi: Ptice sa pasošima i putovanje ekonomskom klasom

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sokolarstvo, stari lovački hobi, danas postaje ekskluzivna aktivnost rezervisana za imućne ljubitelje ptica grabljivica.

Sokolarstvo podrazumeva treniranje ptica grabljivica, a ovaj prestižni hobi dostigao je nivo gde ljubimci ptice imaju vlastite pasoše, a njihovo održavanje košta prilično visoko, često dostižući oko 70.000 dinara.

Imućni pojedinci koji se odluče na ovaj hobi često ulažu značajna sredstva u trening i održavanje svojih ptica grabljivica. Ljubimci uživaju privilegije putovanja s pasošima koji su specifični za ovu vrstu aktivnosti. Zanimljivo je da ovakve ptice ne putuju u luksuznim uslovima, već biraju ekonomsku klasu.

Posebna tradicija na Arabijskom polustrvu

Duga, ali i posebna tradicija bavljenja pticama grabljivicama izražena je u zemljama na Bliskom istoku, a hiljadama godinama unazad sokolarstvo predstavlja popularnu zabavu, posebno kod onih najbogatijih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Pored konja, soko je u tom delu sveta najcenjenija života, a na posebno dobrom glasu su sokolovi rase Šahin.

Njihovi kraljevi, prinčevi, prestolonaslednici, posebni su zaljubljenici u ovaj hobi koji iziskuje na stotine hiljada dolara, a poznato je da su upravo oni vlasnici najskupljih ptica grabljivica na svetu.

Pre samo par godina, jedan saudijski princ podigao je pasiju vezanu za sokoloranje na viši nivo – za svoje sokolove kupio je pojedinačna sedišta, za svakog od svojih 80 sokola.

Prema navodima svetskih medija, bio je to Muhamed Bin Salman, mladi princ, prestolonaslednik Saudijske Arabije, koji je za jedno putovanje svojih krilatih ljubimaca preko obale Crvenog morao odvojio više od 70.000 dolara

Karta za prevoz jedne ptice košta i do 650 dolara u zavisnosti od lokacije gde se prevoze, a ako ste se pitali da li je pasoš potreban za letenje sokolova – odgovor je potvrdan.

Sokolovi mogu da dobiju sopstvene pasoše iz UAE  (Ujedinjenih Arapskih Emirata) za putovanje što im omogućava ptovanje u Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju, Pakistan, Maroko i Siriju. Pasoš važi tri godine, koštaju oko 150 dolara po jednoj ptici, a prevoz dragocenih prica nije neuobičajena pojava u arapskim zemljama generalno.  U pojedinim državama postoje pravila, pa je, na primer u Kataru,  moguć prevoz do šest sokolava u ekonomskoj klasi leta.

Podsetimo, pre samo par godina, tačne 2020. godine, na aukciji u Saudijskom sokolskom klubu, koja je trajala skoro 50 dana, jedan mladi soko prodat je po rekordnoj ceni od čak 170.000 dolara.

On je uhvaćen severo-istoku Saudijske Arabije, a anonimnom vlasniku doneo je pravo bogatstvo.

Kako je Rojters tada pisao, to je najskuplji soko ikada prodat.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR