Glas Javnosti

SEZONA SLAVLJA ALI ŠAMPANJAC NE KONZUMIRAMO: Prodaja penušavog vina ozbiljno podbacila

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prodaja šampanjca u Francuskoj je opala za 20% ove godine, i to samo zbog visokih cena penušavog vina, izvestio je TV kanal BFM Business. Prosečna cena za litar šampanjca se, navodno, kreće oko 30 EUR (32 USD), što je dovelo do toga da se Francuzi odluče za alternative kao što su kremant i prošek, koji su do pet puta jeftiniji.

- Шампањац пролази кроз тешка времена, јер је за многе Французе прескуп - рекао је медијима извршни директор малопродајне задруге "Систем У".
Додаје да су и друга пенушава вина, попут Цремант дАлсаце, у успону.

Раније ове године, француски комитет за шампањац предвидео је да ће производња пића у тој земљи пасти за око 6 одсто на 130 милиона боца до 2023. године, у поређењу са 138,4 милиона боца 2022. године.
Ова организација такође предвиђа да ће продаја и извоз шампањца 2023. године доживети драматичан пад, под притиском инфлације и повратка на „типичније“ трендове после рекордне тражње у последње две године, због укидања ограничења везаних за пандемију. .
Ако се образац који је примећен током првих 11 месеци текуће године настави и наредних недеља, продаја шампањца би могла да падне на 110 милиона боца током целе 2023. године, што је најнижи ниво у последњих неколико година. Инфлација у Француској је посебно погодила храну и енергенте, достигавши врхунац од 6,3% у фебруару.
Иако је инфлација последњих месеци почела да опада и износила је 3,4 одсто у новембру, цене хране у Француској настављају да расту, као и у остатку еврозоне.


Глас јавности/ Т02С

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR