Glas Javnosti

PSIHOLOG TVRDI: Najbolje što možete dati svojoj deci je primer

Društvo
Autor: Glas javnosti

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski podelio je svoje profesionalno iskustvo i otkrio pravila kojih idealni roditelji treba da se pridržavaju.

Često mi dolaze mame i pitaju kako da pomognem 16-godišnjaku da izabere zanimanje ili koji fakultet da upiše. Nažalost, kasniš“, rekao je on u uvodu.

On smatra da decu treba učiti da biraju od rođenja, odnosno čim mogu da odgovore.


„Pitajte dete šta želi za doručak – kajganu ili omlet? Veštine odlučivanja pomažu deci da izaberu profesiju, pa čak i životnog partnera“, otkrio je jednu od tajni.

Prema mišljenju psihologa važno je da dete dobije džeparac već sa šest godina.

Dete može sve da potroši na slatkiše ili da uštedi za igračku, ali će naučiti kako da troši novac, što je veoma važno“, objasnio je on.

Zašto se deca bune kada ih zamolimo da operu sudove?

Njegov savet roditeljima je da ne teraju decu da čiste. Kaže da se fizički rad najbolje uči kroz igru.

„Ako dete sa tri ili četiri godine pere sudove radi zabave ili igre, onda se sa deset godina neće buniti zbog toga“, primetio je on.

Labovski se oštro protivi paravanima dok jede. Kaže da dete koje gleda crtaće dok jede ne uživa u hrani, već mehanički žvaće.

„Stavite tanjir na sto i skinite ga za 15 minuta. Ako dete nije jelo, nema veze, posle će jesti“, savetuje psiholog.

Stručnjak je siguran da roditelji ne bi trebalo da provode vreme sa decom ako to ne žele.


„Deca sve osećaju. Bolje je da sa detetom provedete 20 minuta dnevno, ali sa zadovoljstvom. Ostatak vremena posvetite sebi i svom razvoju. Na kraju krajeva, najbolje što možete da date deci je primer“, kaže on.

„Fizičko kažnjavanje nije vaspitni metod, već roditeljska agresija“

Takođe je upozorio da decu nikada ne treba tući.

„To nije vaspitna metoda, to je vaša agresija. Dete ne razume zašto ga tuku, samo se plaši kao životinja. Fizičko nasilje je direktan put u neurozu. Ako ne možete da se nosite sa agresijom, idite kod psihologa“, predlaže on.

Glavni savet koji Mihail Labovski daje roditeljima je da vole svoju decu.

„Nemoguće je preterano voleti dete. Često grlite svoju decu i govorite im da ih volite. Samo ljubav vašoj deci može dati samopouzdanje i srećno odraslo doba“, zaključio je on.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR