Glas Javnosti

Patrijarh Pavle i Jerotić: Šta znači “biti mudar kao zmije i bezazlen kao golubovi”

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vladeta Jerotić bio je srpski neuropsihijatar, psihoterapeut, filozof, književnik i akademik SANU, a svoju bogatu erudiciju i mudrost često je delio u javnim nastupima.

Jednom prilikom, Jerotić je ispričao kako mu je pokojni patrijarh Pavle protumačio poznate reči iz Biblije, tačnije iz Jevanđelja po Mateju.

– Pitao sam patrijarha Pavla, šta znači “bibi mudar kao zmije, a bezazlen kao golubovi”.


– Kaže ovako: “Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo.” Pazite, ovo su njegove reči. Pitao sam ga posle, kada sam zapisao, da li sam tačno zapisao. “Bog nam je dao um da se neprekidno usavršavamo, ali um bez dobrote može da pređe u zloću. A dobrota bez uma u glupost. Osećanja su često slepa.”


– Tačno! Nema lepšeg osećanja od zaljubljenosti, ali je često i opasno. Kako se rastaju? Pa, zaljubljeni do neba jedan u drugoga, pa vide boga u onom drugome. Nema grešaka. Nema mana. Ama, pazi dobro, ako se već spremaš za brak sa njim ili njom. Pogledaj drugu stranu. Svaki čovek ima naličje. To Jung zove persona i senka. Senka, kaže Jung, to je niži brat u nama, ali rđav brat u nama. Nema čoveka bez senke. Pa, ti gledaj, treba sa njim da provedeš ceo život.

Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR