Glas Javnosti

OVO NIJE AMERIKA, OVO JE SRBIJA! SRBI SLAVE SVETOG LUKU, a ne Noć veštica – pismo majke koje je uzburkalo društvene mreže

Društvo
Autor: Glas javnosti

Povodom pravoslavnog praznika Svetog Luke, koji se slavi istog dana kada se u nekim drugim kulturama obeležava Noć veštica, na društvenim mrežama ponovo se pojavilo podsećanje na pismo majke koja se tim povodom obratila jednoj osnovnoj školi.

Današnji dan, 31. oktobar, Srpska pravoslavna crkva slavi kao praznik Svetog Luke, a mnogim porodicama je i krsna slava. Međutim, nekako su postepeno neki rituali i simboli koji se praktikuju za “Noć veštica” počeli da se, pod uticajem Zapada, primenjuju i kod nas, pa i u nekim školama.

Na društvenim mrežama u Srbiji uoči jednog od praznika prethodnih godina, pojavilo se pismo majke D.M. iz Beograda koja se obratila jednoj osnovnoj školi povodom proslave tzv. Noći veštica. I danas neki korisnici društvenih mreža podsećaju na to pismo u kojem se brani pravoslavlje i naša tradicija i koje, očigledno, nije izgubilo na aktuelnosti.

U pismu se kaže:

"Poštovani, povodom vaše sugestije da deca 31.10. u školu donesu rekvizite kojim bi proslavljali američki satanistički praznik "Noć veštica", koji direktnu vezu ima sa nečistim silama i mrtvim ljudima, ovim putem vas obaveštavam da ja kao roditelj ne dozvoljavam da moje dete bude saučesnik u skrnavljenju pravoslavlja i Svetog Luke koji se istog dana proslavlja kao krsna slava.

Ovo nije Amerika, ovo je Srbija. Moje dete niko ne sme bez moje dozvole da šminka niti oblači u kostim veštice pa makar ni u šali niti u igri koja je ponavljam duhovno opasna po dušu dece i svih nas.

Ukoliko mi dete budete kaznili zbog neodobravanja proslave veštica - satane, obratiću se višim instancama i zaštitniku građana.

S poštovanjem, majka D.M. Beograd."

Ovo pismo izazvalo je veliku pažnju na mrežama, iako su mnogi tada komentarisali da je pisano samo na Fejsbuku i da nikada nije upućeno ijednoj školi. Istina ili ne, ali pokrenulo je mnoga pitanja i izazvalo burnu raspravu... 

Glas javnosti /E01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR