Glas Javnosti

Obnova Hilandara će biti gotova sledeće godine, tvrdi iguman manastira

Društvo
Autor: Glas javnosti

Arhimandrit Metodije je naglasio da je Srbija najveći ktitor obnove manastira, a posebno otkad je usvojen poseban zakon, 2021. godine, čime je pokazala da je Hilandar, iako se nalazi van teritorije države, najvažnije srpsko nasleđe

Posle skoro dve decenije od katastrofalnog požara na Hilandaru nazire se kraj obnove, a radovi će se izvoditi i tokom 2024, ali delom i naredne godine, izjavio je iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije.

Dodao je da se trenutno rekonstruiše poslednji objekat i da je država Srbija najveći dobrotvor i ktitor obnove srpskog manastira na Svetoj Gori.


"Kraj je blizu, zaista se nazire, jer su skele još samo na tom poslednjem objektu koji obnavljamo, arhitektonski to je sedam konaka. Ostale smo obnovili i poslednji je baš taj odakle je krenuo požar. Tako da ćemo cele ove cele godine raditi i sigurno i neko vreme naredne. Imali smo zastoje u vreme korone, a bilo je i ono vreme ekonomske krize, tako da nije sve išlo onako kako je planirano, ali evo, slava Bogu, posle 20 godina kraj je vrlo blizu", rekao je Metodije u Solunu, gde je manastir Hilandar obezbedio nove prostorije za Srpsku dopunsku školu "Sveti Sava".

Arhimandrit Metodije je naglasio da je država Srbija najveći dobrotvor i ktitor obnove manastira, a posebno otkad je usvojen poseban zakon, 2021. godine.


"Posebno od kada je usvojen zakon o manastiru Hilandaru u Skupštini Srbije, ali i pre toga, tako da je i to prilika da se evo posle 825 godina, otkada je manastir osnovan, još jednom i na taj način i praktično pokaže da je Hilandar, iako se nalazi van teritorije Srbije, ipak srpska svetinja i najvažnije srpsko nasleđe", naveo je Metodije.

Najrazorniji požar na Hilandaru izbio je u noći između 3. i 4. marta 2004. godine, u jednom od dimnjaka severozapadnog konaka koji se naziva Igumenarija, odnosno Dohija. Vatra je potom zahvatila suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, a požar se proširio na celu severnu stranu manastirskog kompleksa sve do Crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save.

Tom prilikom uništeno je i teško oštećeno 5.897 metara kvadratnih metara ili skoro 55 odsto korisne površine.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR