Glas Javnosti

NAJEZDA STENICA MOGUĆA I U SRBIJI? Insekti uznemirili javnost u Parizu, Londonu i Rijeci

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najezda stenica u javnom prevozu u Londonu i u školi u Parizu uznemirila je javnost, prema poslednjim informacijama sve ih više ima i u Hrvatskoj, da li i Srbiji preti opasnost?

Pošast stenica pogodila je Pariz i druge francuske gradove izazivajući talas insektofobije među građanima. Vrlo brzo u medijima se proširila i vest da su postali velika pretnja u londonskom javnom prevozu.

Poslednja u nizu vesti dolazi iz Hrvatske kada su stanari u jednom neboderu u Rijeci prijavili da su stenice okupirale nekoliko spratova zgrada.


Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ističu da svakog meseca imaju po nekoliko poziva u vezi sa problemom sa stenicama, ali da do sada „nije prijavljena najezda“ ovih upornih insekata.

„U azilantskim centrima su stalno prisutne zbog velikog protoka ljudi, ali ekipe Zavoda po prijavi nadležnih uspešno vrše suzbijanje stenica“, rekao je za portal N1 dr sci biologije Ivan Aleksić.

Međutim, kako je naveo, pojava stenica u ljudskom okruženju „više nije osobina siromašnih i zapuštenih prostora“.

„Stenice su se danas prilagodile novim uslovima i uspešno osvajaju nova područja, luksuzne stanove, hotele, hostele, a ponekad škole i bolnice. Problematika stenica je uglavnom povezana sa transportnim sredstvima. Često menjanje turističkih destinacija, raširenost putovanja avionskim saobraćajem, odvojeno putovanje prtljage od putnika i još mnogobrojni drugi faktori, omogućavaju pasivan prenos stenica koje lako opstaju bez hrane zavučene u naborima prtljaga, odeće ili u prevoznim sredstvima i duži vremenski period“, objasnio je Aleksić iz Zavoda.

Kako da prepoznate ujed stenice

Aleksić ističe da ukoliko se ujutru probudite izgriženi sa više ubodnih tačaka koje svrbe, pogledajte da li pokazuju pravu liniju, što je tipično za stenice.


„Takođe, stenice ujedaju ona mesta koja su najpristupačnija: ruke, vrat, lice, noge kod stopala… Ukoliko sumnjate da imate stenice u stanu pogledajte po posteljini i obično ćete naći male crvene tačkice od krvi. Ukoliko pogledate dušek, ispod njega i bilo gde stenice žive, videćete crne tačkice, njihov izmet“, objasnio je.

a pitanje na koji način se najbolje mogu eliminisati stenice, on ističe da je najefikasniji način kombinacija sa termalnim suzbijanjem (putem toplog vazduha specijalnim fenovima koji razvijaju temperaturu iznad 60 stepeni Celzijusovih).

„Ova temperatura uništava kako odrasle jedinke tako i jaja stenica već posle 15-30 minuta. S obzirom na to da su ovi insekti male veličine i najpre se nasele u naborima dušeka, posteljine i konstrukciji kreveta najbolje rešenje je, ali ne i najjeftinije, baciti stari dušek i krevet“, zaključio je Aleksić.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR