Glas Javnosti

MALA LAVICA SE BORI ZA ŽIVOT: Mladunče pronađeno kod Subotice ne prepoznaje meso kao hranu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lavica koja je juče pronađena u Subotici je u lošem stanju, kaže Andrijana Tot iz Zoološkog vrta na Paliću.

Na Čantavirskom putu kod Subotice juče je pronađena mala lavica. Slučajni prolaznik ju je uočio, zaustavio automobil i sklonio je sa puta, a zatim pozvao policiju. Mladunče se trenutno nalazi u prihvatilištu Zoo vrta na Paliću.

Andrijana Tot iz palićkog Zoo vrta izjavila je da je mala lavica u lošem stanju.

„Nažalost imala je neadekvatnu ishranu, ne prepoznaje meso kao hranu, morali smo da joj dajemo meso nasilno, ugurivali smo joj meso u usta kako bi ga prepoznala kao hranu“, objasnila je.

Prema procenama veterinara, mladunče verovatno nije dobijalo nikakvu drugu hranu osim kravljeg mleka koje je, kako je naglasila Tot, neadekvatno za ishranu divljih mačaka.

Lavici su, kako je dodala, atrofični mišići na zadnjim udovima što je verovatno posledica toga što je boravila u manjem prostoru, gde nije mogla da se adekvatno kreće.

„Infestirana je spoljašnjim i unutrašnjim parazitrima, upljuvana muvama“, istakla je Tot i naglasila da je lavica imala mnogo nižu telesnu temperaturu od uobičajene za divlje mačke zbog čega su morali da uvedu grejače.

Na pitanje koliko je lavica stara, Tot je rekla da je verovatno negde oko četiri ili pet meseci, ali da je to teško proceniti jer muskulatura mladunčeta nije dovoljno razvijena.

Mala lavica takođe ima upale digestivnog i urinarnog trakta, i dobija infuziju i određenu terapiju.

„Ne možemo sve informacije da dobijemo odmah, mora da prođe vreme da vidimo kako će oporavk da ide, najveći problem je infetacija unutrašmnjim parazitima koja može da napadne mozak i druge organe. Analiza krvi i biohemija su pokazali koje upale ima, tako da sada radimo na lečenju tih prvobitnih problema“, objasnila je Tot.



Rekla je da su veterinari optimisti, ali da to ne znači da će se lavica sigurno opotaviti.

Tot je rekla i da u Zoološkom vrtu nemaju informaciju odakle lavica dolazi, i da se time bave nadležni organi, ali da se pretpostavlja da je životinja došla sa crnog tržišta.

„U Srbiji je inače zakonom zabranjeno držanje divljih i egzotičnih životinja, a njihovo neadekavtno držanje i napuštanje smatra se zlostavljanjem i takođe je krivično delo“, upozorila je Tot.

Naglasila je da fizičko lice ne može da vodi adekvatnu brigu o divljim životinjama, niti može da obezbedi sigurnosne mere koje ne bi ugrozile ostale građane.

„Ishrana je veoma bitna. Životinja mora da pokaže prirodno ponašenje, u malom kavezu ne možete da joj omogućete adekvatno kretanje“, objasnila je.

Poručila je da lavovi i tigrovi ne predstavlaju statusni simboil ili prestiž, i da crno tržište ugrožava njihovu populaciju na planeti.


U 2023. je u prirodi živelo 24.000 jedinki lavova, a prema rečima Tot, zoo vrtovi se bore za konverzaciju.

„Pre par godina ih je bilo samo 20.000. Sa ilegalnom trgovinom opet smanjujemo taj broj u priorodi, i veliki problem je uništavanje njihovih prirodnih staništa“, kazala je.

Tot je objasnila i da su prostori u zoo vrtu za ograničen broj jedinki, i da je pitanje da li će ostati na Paliću ili će biti smeštena u neki drugi zoo vrt ili rezervat.

Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR