Glas Javnosti

KAKVA JE SUDBINA SLAVNE ODEĆE: Šta se dešava sa haljinama koje zvezde nose na dodelama Oskara?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Nezaobilazni deo svih dodela nagrada, koji često privuče više pažnje od zvanične ceremonije, jeste njegovo veličanstvo crveni tepih.

Dok iščekujemo da čujemo ko je dobio nagradu za najboljeg glumca ili film, reporteri će nas fascinirati podacima čija haljina je napravljena od hiljada perli i kristala i koliko stotina sati su šnajderke bdele nad luksuznim materijalima brinući se da svaki šav bude na svom mestu.

Šta se dešava sa prelepim kreacijama kada se svetla ugase, a pažnja bude usmerena na neki novi događaj? Većina će biti vraćena dizajnerima. Čuvene kuće, poput Diora, Šanela, Luj Vitona, čuvaju odabrane haljine u specijalnim arhivama. U Gremi muzeju u SAD, posvećenom istoriji i pobednicima prestižnog priznanja, mogu se naći i legendarni kostimi koje su nosili poznati pevači. Manje poznati dizajneri neretko prodaju odeću koju su pozajmili zvezdama za događaje, i to često nekoliko godina nakon ceremonije.


Izazov "Crveni tepih zelena haljina"

Sa povećanom ekološkom svešću, sve je više zahteva da crveni tepih bude zelen. Vintidž haljine, materijali dobijeni od recikliranih plastičnih flaša, oblačenje iste kombinacije dva puta – neki su od načina kojima pribegavaju holivudske zvezde. Poslednjih godina, i obični smrtnici mogu iznajmiti određene haljine preko platformi za iznajmljivanje, poput Rent the Runway.

Kejt Blanšet neretko više puta nosi istu odeću na ceremonijama. Za dodelu Oskara 2023. godine, Blanšet je izvukla safirno plavu bluzu iz arhive Luj Vitona, umesto da naruči novu kreaciju.

- Kada saznate da potrošači kupuju 80 milijardi modnih predmeta godišnje, što je povećanje od 400% u poslednjih 10 godina, shvatate da sistem nije dobar ni za planetu ni za čovečanstvo. Ponovno nošenje onoga što već imate je jednostavno rešenje – rekla je Blanšet.

Dobar primer dala je i Kameron Dijaz kada je 2012. godine na Met Gali nosila kreaciju od organske svile i ukrasa od recikliranog stakla, Stele Makartni, dobro poznate dizajnerke u svetu spore mode.

Ema Votson je na istoj svečanosti 2016. godine nosila korset i pantalone Kelvina Klajna, napravljene od recikliranih plastičnih flaša.

- Mogućnost da ponovo iskoristim ovaj otpad i uključim ga u svoju haljinu za Met Gala događaj dokazuje moć koju kreativnost, tehnologija i moda mogu imati kada rade zajedno - napisala je glumica u objavi na Fejsbuku.

Lili Kol je iste godine na dodeli Oskara nosila srebrnu haljinu Vivijen Vestvud napravljenu od plastičnih flaša. Bio je to deo izazova "Crveni tepih zelena haljina" koji je pokrenula Suzi Amis Kameron, ekološka aktivistkinja i supruga reditelja Džejmsa Kamerona.


Ponekad se haljine recikliraju protivno znanju zvezda. Tako je stilistkinja Riz Viterspun bila šokirana da je Šanelovu kreaciju koju je glumica obukla na dodeli Zlatnog globusa 2006. goidne, predstavila njena koleginica Kirsten Danst tri godine ranije.

Neke haljine završe na aukcijama, a novac odlazi u humanitarne svrhe. To se desilo sa žutom haljinom koju je Kejt Blanšet nosila na dodeli Zlatnog globusa 2020. i pink haljinom koju je proslavila Dženifer Lopez 2018. na dodeli Američkih muzičkih nagrada.

Da su i muškarci ekološki osvešćeni, dokazao je Žoakin Finiks koji je na svaku dodelu nagrada 2020. godine nosio isti smoking Stele Makartni. Reditelj Danijel Šajnert nosio je smoking iz radnje za izgubljene stvari Unclaimed Baggage na 95. godišnjoj dodeli Oskara.

Inače, za najskuplju haljinu ikada nošenu na Oskaru, važi bela Diorova koju je Dženifer Lorens nosila 2013. godine. Haljina je vredna četiri miliona dolara, a na nešto manje procenjena je žuta Rijanina kreacija za Met Galu 2015. za koju je kineskim dizajnerima trebalo dve godine da je naprave.


Glas javnosti/ H01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR