Glas Javnosti

FIRME ANGAŽUJU ČAK I PRIVATNE DETEKTIVE: Kompanije šalju radnike na poligraf i proveravaju im bolovanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ljudi ne koriste detektivske usluge isključivo u privatne svrhe. Često se dešava da ih i kompanije angažuju za sprovođenje različitih istraga među kojima su: korporativne prevare, provere zaposlenih, krađa intelektualne svojine ili robe, istraživanje konkurencije, istraga unutarkorporativnih sporova i drugi poslovni problemi.

Direktor kompanije kao odgovorno lice obično je taj koji traži detektivsku uslugu, te on potpisuje ugovor o angažovanju detektivske agencije i daje ovlašćenje za istragu.
- Najčešće nas angažuju za usluge poligrafskog testiranja zaposlenih i proveru bolovanja. Poligrafsko testiranje zaposlenih se koristi u nekim slučajevima radi provere istinitosti izjava i otkrivanja potencijalnih laži ili prevara u preduzeću - kaže za BIZLife direktor detektivske agencije Seguridad iz Beograda Mirsad Mehmedović.

Cena usluga detektivske agencije zavisi od dužine i složenosti slučaja, broja angažovanih detektiva, udaljenosti, dodatnih troškova i od faktora rizika. Iz tog razloga cena varira od slučaja do slučaja.
- Neke cene su fiksne kao što je usluga poligrafskog testiranja, čija je cena 150 EURpo jednom licu. Cena rada na terenu za proveru bolovanja ili nadzor zaposlenog kreće se od 25 do 35 EUR po satu - navodi Mehmedović.
Detektivske usluge za firme različitih delatnosti
Pored kompanija, firme različitih delatnosti žele usluge detektivskih agencija. Do toga dolazi kada se suoče s raznim problemima ili potrebama koje zahtevaju istraživanje ili nadzor.
Advokatske firme koriste usluge detektivske agencije za prikupljanje dokaza u okviru pravnih postupaka, istrage svedoka, pronalaženje nestalih osoba ili imovine i druge pravne svrhe.
- Kada je reč o finansijskom sektoru, banke, osiguravajuće kompanije i druge finansijske institucije nas angažuju kako bi istražile slučajeve prevara, lažne zahteve za isplatu i kršenja zakona u oblasti finansija - navodi za BIZLife Mehmedović.
Poligrafsko ispitivanje kao metoda istrage
Ispitivanje na poligrafu je postupak koji se često primenjuje u istraživanju kriminalnih dela, poput krađe novca i robe, bezbednosti, selekciji zaposlenih ili unutrašnjoj istrazi u preduzeću.
Poligrafsko testiranje može da dokaže ili da odbaci sumnju zaposlenih u počinjenje dela kao što su interne krađe u preduzeću i prevare, pronevere u preduzeću, provere istinitosti izjava, odavanje tajnih podataka u vlasništvu preduzeća, navodi Mehmedović.
Poligrafsko ispitivanje se sprovodi pomoću poligrafskog uređaja, detektora laži, koji beleži fiziološke reakcije osobe tokom postavljanja pitanja. One obuhvataju merenje krvnog pritiska, pulsa, disanja i elektrodermalne aktivnosti.

Tokom poligrafskog ispitivanja, ispitivač postavlja pitanja zaposlenoj osobi i prati fiziološke reakcije na ta pitanja. Analizirajući te reakcije, ispitivač procenjuje da li osoba govori istinu ili laže, kaže direktor detektivske agencije Seguridad.
Kako on dodaje, da bi zaposleni pristupio poligrafskom testiranju neophodno je da ono počiva na dobrovoljnom pristanku zaposlenog. Ukoliko pristane, pre samog poligrafskog ispitivanja, zaposleni potpisuje izjavu o dobrovoljnom poligrafskom testiranju. Nakon toga sledi poligraf test i odgavaranje na pitanja sa "da" i "ne".
- O reakcijama zaposlenih na dobijene rezultate testa, odnosno da li su lagali ili ne, ne mogu reći, jer procedura u našoj detektivskoj agenciji je takva da je samo naručilac posla, direktor firme, kojoj radimo testiranje zaposlenih upoznat sa rezultatima poligraf testova zaposlenih, odnosno direktoru se predaje izveštaj o poligrafskom testiranju, ne zaposlenom - otkriva Mirsad.
Otkrivanje zloupotreba i prevara radnika
Sve češće poslodavci nailaze na prepreke koje se tiču efikasnog upravljanja ljudskim resursima u firmi. Jedna od njih je zloupotreba radnika, koja se odnosi na korišćenje lažnog bolovanja radi odsustvovanja sa posla. Dešavaju se čak i zloupotrebe službenog mobilnog telefona ili računara, povrede radne obaveze i radne discipline i krađe.
Prema njegovim rečima, detektivska agencija Seguridad u svom poslovanju koristi veliki broj različitih metoda i tehnika, nastojeći da otkrije prevare zaposlenih.
Etički standardi prilikom istrage
Privatni detektivi igraju važnu ulogu u otkrivanju istine i prikupljanju informacija za različite klijente. Pridržavanje etičkog kodeksa osigurava da njihovi poslovi budu zakoniti, odgovorni i pošteni.
- Etički kodeks za privatne detektive i detektivske agencije služi kao kompas koji vodi stručnjake kroz složenosti našeg posla. Održavanje etičkih standarda osigurava da se istrage obavljaju sa integritetom, odgovornošću i poštovanjem prema svim uključenim stranama - kaže Mehmedović.

Problem za većinu kompanija je kada neko namerava da nanese štetu njihovom brendu, naruši njihovu reputaciju ili ukrade tajne. Postoji previše metoda za napad i štetu, ističe on, a jedna od tih metoda je upotreba elektronskih sredstava za prisluškivanje.
- Naš osnovni zadatak je zaštita imovine, lica i poslovanja kompanije. Ne bavimo se prisluškivanjem, već suprotno, otkrivanjem prislušnih uređaja. Detektivska agencija Seguridad vrši protivprislušni pregled poslovnih prostorija i kancelarija, kao i automobila i koristimo specijalizovane detektore - kaže Mehmedović.
Pridržavanje etičkog kodeksa unapređuje reputaciju detektiva i agencija, odnose sa klijentima i ukupni profesionalizam u detektivskoj profesiji. Detektivska agencija Seguridad iz Beograda u svom radu postupa u skladu sa Zakonom o detektivskoj delatnosti i sa usvojenim etičkim kodeksom detektiva u Srbiji, dodaje on.
- Ne nudimo istražne usluge koje se kose sa zakonom. Radimo isključivo na osnovu Zakona o detektivskoj delatnosti i posedujemo licencu MUP-a za pružanje detektivskih usluga. Zavisno od problema sa kojim se suočava neka kompanija nudimo i uslugu koja će omogućiti rešavanje tog problema -, zaključuje se.


Glas javnosti/ B03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR