Glas Javnosti

Evo koliko domaćinstava u Srbiji poseduje televizor, računar i mobilni telefon

Društvo
Autor: Glas javnosti

Istraživanje je pokazalo da 75,9 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje računar, što čini smanjenje od 1,1 procentnog poena u odnosu na prošlu godinu.

Istraživanje koje je ove godine sproveo Republički zavod za statistiku (RZS) pokazalo je da u Srbiji 97,3 odsto domaćinstava poseduje televizor, mobilni telefon 94,4 odsto, 85,6 odsto internet priključak, a 75,9 odsto domaćinstava poseduje računar.

Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima koje je sprovedeno u februaru ove godine na uzorku od
2 800 domaćinstava na teritoriji Srbije.


Ono se, između ostalog, bavilo pitanjem koje se odnosi na uređaje zastupljene u domaćinstvima, pokazalo je da laptop poseduje 55 odsto domaćinstava, što predstavlja smanjenje od 1,1 procentnog poena u odnosu na prošlu godinu i povećanje od 1,1 procentnog poena u odnosu na 2021. godinu, objavljeno je na sajtu RZS.

Kada je reč o korišćenju računara u domaćinstvima, istraživanje je pokazalo da 75,9 odsto domaćinstava u Srbiji poseduje računar, što čini smanjenje od 1,1 procentnog poena u odnosu na prošlu godinu, a 0,8 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od teritorijalne celine - u Beogradu ga koristi 88,1 odsto domaćinstava, u Vojvodini 72,4 odsto, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 75,6 odsto i u južnoj i istočnoj Srbiji 65,8 odsto.

Kada je reč o korišćenju interneta u domaćinstvima, u Srbiji 85,6 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, što čini povećanje od 2,4 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu, a 4,1 procentnih poena u odnosu na 2021. godinu.

Istraživanje je pokazalo da je zastupljenost internet priključka najveća u Beogradu i iznosi 93,1 odsto, u zatim sledi Vojvodina sa 84,6 odsto, Šumadija i zapadna Srbija sa po 83,3 odsto, dok je u južnoj i istočnoj Srbiji zastupljenost 80,3 odsto.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR