Glas Javnosti

DONACIJA ŽELJKA MITROVIĆA REZERVATU UVAC NEIZVESNA, A DONETA ZABRANA LETOVA KOJI UGROŽAVAJU ZAŠTIĆENE VRSTE PTICA

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Video klip Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, koji je krajem jula, prošle godine, podelio na Tviteru, kako upravlja helihopterom i iz uživa u prirodnim lepotama, u zapadnoj Srbiji, prerastao je iznenada u veliku aferu.

Naime, kada je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica saopštila da su tada mladunci beloglavog supa uplašeni zvukom elise iskočili iz svojih gnezda i podavili se u Uvačkom jezeru ustalasala se javnost i nadležno tužilaštvo je pokrenulo istragu, ali od tada ni reči o tom slučaju.

Kako saznaje Glas javnosti, prema rezultatima dosadašnje istrage mladunci beloglavog supa, ipak, su preživeli ovaj helikopterskli napad zahvaljujući čuvarima rezervata , ali da je dogovoreno da kompanija Pink uplati humanitarnu donaciju od “nekoliko miliona dinara” kao gest dobre volje za SRP “Uvac”, što je prećutno podrazumevalo i da se više ne “uznemirava javnost” ovim slučajem. Kako saznajemo sudbina najavljene donacije još nije poznata, ali se zvanično zna da je, u međuvremenu, doneta Uredba kojom se zabranjuju letovi u tom regionu, bez posebne dozvole Zavoda za zaštitu prirode Srbije i upravljača prirodnog dobra.

Direktorka Specijalnog rezervata prirode “Uvac”, Miljka Dučić, nakon ovog incidenta dala je  izjavu u policijskoj stanici u Novoj Varoši koje su dostavljene Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju kako bi se proverilo da li ima elemenata krivičnog dela u ovom slučaju. Međutim, s obzirom na to da se rezervat pored područja Nove Varoši prostire delom i na teritoriji Sjenice, spisi predmeta prosleđeni su tužilaštvu u Novom Pazaru, Odeljenju u Sjenici. Direktorka Miljka Dućić ljubazno se odazvala na poziv Glasa javnosti:

-Istraga još traje i marta ove ogodine dala sam izjavu i tužilaštvu u Sjenici. Sa gospodinom  Željkom Mitrovićem nemam komunikaciju, ali i ne mogu da mu tražim odšetetu, ako istraga još  traje. Mi od donacija koje će poboljšati uslove života i rada u rezervatu “Uvac” ne bežimo, ali iskreno da vam kažem, nisu uvek dobra iskustva sa sponzorima, jer za malo novca traže posle neke veće privilegije, pa moramo biti oprezni. Donacija gospodina Mitrovića može, ali javno  pred televizijskim kamerama, jer nema razloga da bude drugačije. Uznemirene o povređene ptice  su proše period oporavka i na sreću sada su dobro. Hvala vam na intersovanju i dobrodošli ste da obiđete naš jedinstveni Specijalni rezervat prirode “Uvac”,- ljubazno je Glas javnsoti izjavila  direktorka, Miljka Dučić,      

U Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica, gde nam je, u svom domenu saznanja, o slučaju Uvac, odgovorio Vuk Popović, njihov sekretar:

- Mi ne možemo znati detalje istrage i eventualne krivice gospodina Željka Mitrovića, ali vam možemo reći da je nakon sastanka Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo doneta Uredba o zabrani bilo kakvih letova iznad reka Trešnjica i Mileševka, kao i specijanog rezervata “Uvac”. Vrlo je važno reći da dozvolu za letove u pomenutim lokacijama daje Zavod za zaštitu prirod Srbije, ali i upravljač nad tim prirodnim dobrom, znači konkretno ovde i nadležni iz rezervata “Uvac”. To je dobra vest i pomak, a neka istraga pokaže svoje, naše je da se brinemo o uslovima i kvalitetu života ptica grabljivica, - izjavio je za Glas javnsoti Vuk Popović sekretar  Fondaciji za zaštitu ptica grabljivica u SRbiji.     

Svakako i podsetiti da je Specijalni rezervat prirode "Uvac" naše prirodno dobro od izuzetnog značaja, prve kategorije. Kao i da je uloga beloglavog supa u ekosistemu jedinstvena i nezamenjiva i zato jer se isključivo hrane uginulim  životinjama, čime sprečava širenje zaraze i na taj način čini vrše neprocenjivu  prirodnu “reciklažu”.

E sada, kako tvrde stručnjaci da bi ove ptice, čiji je raspon krila i do tri metra, letele, neophodna im je topla vazdušna struja koja ih podiže uvis. Mladunci u početku uče da osete te tople struje, pa ih helikopter stvarajući buku i strujanje vazduha „zbunjuje”. Zbog toga oni iskaču iz svojih gnezda i često završe u vodi, iz koje, zbog strmih obala, sami ne mogu da izađu.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, takođe, poručuju  da je Specijalni rezervat prirode “Uvac”, između ostalog, ovaj status dobio i zbog činjenice da se u njemu nalazi najveća kolonija beloglavih supova u Srbiji, pa iznad tog područja treba zabraniti ne samo letove letelica poput helikoptera već i upotrebu bespilotnih letelica, kao što su dronovi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR