Glas Javnosti

BEOGRAD SE ODUŽIO PRVOJ DAMI NAŠEG DŽEZA: Mural NADI KNEŽEVIĆ na DORĆOLU! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Jedna od najboljih srpskih pevačica zabavne i džez muzike Nada Knežević dobila je nevakidašnje obeležje u Beogradu.

Nada Knežević je prve snimke  napravila za Radio Beograd krajem 1958 godine, da bi već 1959 godine učestvovala na drugom Opatijskom festivalu nakon čega je postala poznata i širem auditorijumu. Uskoro su kompozicije ‘Ciganska noć’ (‘ Les Gitans’ ) i ‘Fatima’ postale radijski hitovi koji su joj doneli veliku popularnost.

Već na početku karijere Nada je na inostranim džez festivalima dobijala prve nagrade, a često je nastupala i na domaćim festivalima ( ‘Zagrebaćki festival’, ‘Jugoslovenski jazz festival na Bledu’, ‘Beogradsko proleće’ ). Na prvom i jedinom takmičenju pevača zabavne muzike koje je održano 1961 godine poveđuje i osvaja ‘Zlatni mikrofon’.

1971 godine nakon pauze zbog materinstva, vraća se trijumfalno ponovo na scenu. Snimila je muziku za film ‘Moja luda glava’, nastupila na festivalu ‘Beogradsko proleće’ sa kompozicijom ‘Seti se naše ljubavi’ koja je postala veliki hit. Predstavljala je Jugoslaviju kao gost UN na Sinajskom poluostrvu gde je proglašena najboljim učesnikom. Čak joj je poznati džez pijanista Chuck Koria posle jednog nastupa ponudio saradnju. Nastupala je u Albert Fisher Hall – u, na međunarodnim džez festivalima u Minhenu, Atini i Istanbulu, kao i Newport jazz festivalu u Beogradu. Nada Knežević će ostati upamćena kao prva Evropljanka čije je ime uneto u svetsku enciklopediju džeza

Sada se i rodni Beograd odužio legendi srpske džez muzike muralom na Dorćolu.

foto: Glas javnosti

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR