Glas Javnosti

VENECIJA POČINJE NAPLATA ULAZA U GRAD: Evo koliko košta karta

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Gradske vlasti u Veneciji počinju od danas da naplaćuju ulaz u stari grad turistima koji dolaze u jednodnevnu posetu, sa ciljem da ublaže pritisak masovnog turizma.

Od danas, četvrtka, 25. aprila, posetioci će prvi put za ulaznice morati da izdvoje pet evra.

Venecija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, sa 3,2 miliona posetilaca koji su prenoćili 2022. godine. Dnevno stiže na desetine hiljada turista, uglavnom sa kruzera.

Cilj naplate karata je da se posetioci ubede da dođu u mirnijim periodima, kako bi se smanjile ogromne gužve.

Karte će se u početku ove godine plaćati 29 radnih dana, uglavnom vikendom od maja do jula.

Međutim, nova šema se pažljivo prati, s obzirom na sve veći broj posetilaca turističkih destinacija širom sveta, koje pomažu privredi zemalja, ali potencijalno ugrožavaju ekosisteme i istorijska mesta.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro opisao je novu šemu kao eksperiment koji je izveden prvi put u svetu.

"Naš cilj je da Veneciju učinimo pogodnijom za život", rekao je on novinarima ranije ovog meseca.

Brunjaro je obećao da će novi sistem biti implementiran sa "veoma laganim kontrolama" i da "neće biti redova", čime je odbacio spekulacije da će na ulicama Venecije biti još veća gužva.


(Foto: Jutjub)

Ukoliko izvesni posetioci pak ne kupe kartu, rizikuju kaznu od 30 do 500 evra ako bez iste budu uhvaćeni.

Ulaznice će se prodavati samo pri ulasku u stari grad od 8.30 do 16.00 časova, isključujući višednevne boravake u hotelima, decu do 14 godina i osobe sa invaliditetom.

Inače, kako su juče preneli tamošnji mediji, grupa aktivista u Veneciji je organizovala protest protiv naplate ulaska u grad i oni su istakli da žele drugačiju viziju grada koja ne stavlja turizam u prvi plan.

Grupa za socijalno stanovanje zauzela je zgradu opštine u utorak ujutro, ističući transparente koji kritikuju turističku naknadu od 5 evra. Stanovnici Venecije su ogorčeni jer smatraju da naplata ulaska u grad neće rešiti problem masovnog turizma.

Aktivisti kažu da žele drugačiju viziju grada u kojoj su stanovnici u prvom planu, a ne turisti. To se pre svega odnosi na jednodnevne izlete na kojim veliki broj turista dolazi svakodnevno, parališući grad i narušavajući komunalni red. Venecijanci traže bolji smeštaj, bolje uslove za život a ne naknadu od 5 evra koja, kako ističu, ne rešava ništa.

Podsetimo, Unesko je Veneciju uvrstio na listu zaštićene kulturne baštine 1987. godine.


Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR