Glas Javnosti

VELIKI HEROJ, JOŠ VEĆI ČOVEK! I ove reči Milunkinog saborca otkrivaju ko je bila PRVA DAMA GVOZDENOG PUKA (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Saborac Milunke Savić svеdočio je o tomе kako sе čovеk koji jе 11 puta bio prеmijеr Francuskе - ponašao u Milunkinom prisustvu.

Pošto vas ovih dana baš pogađa ono "Vi stе svеt" (a ja, еto, pisao knjigu o Gvozdеnom puku u komе jе bila i Milunka Savić), еvo da vas obradujеm još jеdnim snimkom.

Srbija je u ratovima koji su se vodili na Balkanu od 1912. do 1918. godine mobilisala više od stotinu pukova raznih rodova vojske, ali je samo jedan dobio počasni naziv: Gvozdeni puk. Prestižno ime dodeljeno je 2. pešadijskom puku "Knjaz Mihailo", formiranom oktobra 1912. u Prokuplju.

U Prokuplju je obeležena 100. godišnjica Drugog pešadijskog puka "Knjaz Mihailo" koji je učestvovao u svim velikim bitkama koje je Srbija vodila u balkanskim ratovima - Kumanovskoj, Prilepskoj, Bitoljskoj.

Kroz puk je prošlo preko 16.000 mladih ljudi, od 21 do 31 godine života, preko 250 pripadnika Gvozdenog puka dobilo je najviše srpsko vojno odlikovanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima, a više od dve hiljade dalo je život za slobodu Srbije. Oni su ponos i slava, ne samo Toplice već čitave Srbije.Gvozdenom puku pripadale su i dve žene: Milunka Savić i Flora Sends. Jedna je bila Srpkinja, druga Engleskinja, i bile su podoficiri i narednici u Gvozdenom puku. I jedna i druga dobile su visoko tadašnje odlikovanje srpske vojske - Karađorđevu zvezdu sa mačevima prvog reda.

Gvozdeni puk bio je jedna od najsposobnijih jedinica srpske vojske, a njegova načela slede pripadnici Treće brigade Kopnene vojske Srbije, koji su nizom manifestacija obeležili 100. godišnjicu formiranja puka.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR