Crna kafa se u svim domaćinstvima sprema na skoro pa identičan način, ali ''Savremeni kuvar'' iz 1967. godine koji je objavljen u izdanju ''Prosvete'' otkrio je razliku između turske i srpske kafe.
U ovom kuvaru koji je napisan na više od 1000 strana, u kojem se nalazi više od 3200 recepata i saveta, nalazi se i svima najomiljenije poglavlje ''Kafa''.
Tu piše da zasluga za otkriće kafe pripada jednom "čobančetu koji je primetio da mu koze pokazuju izuzetnu živahnost kad god bi se nabrstile biljke poznate pod imenom kahoua".
Ovaj stari kuvar potvrđuje da je bilo nešto posebno u mlinovima za kafu koji je nekada svaka kuća imala, a kojima se širio miris mlevene kafe.
Priprema kafe:
"Da bi kuvana kafa bila ukusna potrebno je prvo da zrna kafe budu lepo ispržena ali ne prepržena. Drugo, da se kafa dobro samelje neposredno pre kuvanja. I treće, da voda dobro provri a zatim kad se kafa skuva, da napravi još jedan ključ. Kafa se služi čim se skuva, nikad podgrejana. Talog od kafe ne sme se ponovo upotrebiti".
A razlika između srpske i turske kafe, nije samo u načinu služenja, već i u pripremi. Evo šta kaže Kuvar iz 1967. godine:
SRPSKA KAFA
Pravu Srpsku kafu napravićete na sledeći način:
"Staviti u džezvu vodu i šećer i pustiti da provri. Za jednu šoljicu kafe potrebna je šoljica i po vode, kocka šećera i kašičica mlevene kafe. Kad voda provri, odliti malo u šoljicu ili drugo lonče, zakuvati kafu, pa vratiti džezvu na vatru da kafa napravi ključ, odnosno, samo da se podigne, ništa više. Usuti odlivenu vodu, ostaviti kafu minut-dva da 'stane' a zatim je razliti u šoljice i služiti".
TURSKA KAFA
Pravu tursku kafu pripremićete na sledeći način:
"Ova kafa se najviše pije u Bosni a spravlja se ovako:Staviti kafu u suvu zagrejanu džezvu i preliti je ključalom vodom. Kafa ne treba više da vri. Odnos vode, kafe i šećera je isti kao za srpsku kafu, samo što se šećer ne stavlja u kafu već se služi posebno. Gotova turska kafa služi se u malim džezvama, za svaku osobu posebno".
(Glas javnosti)