Glas Javnosti

VEČITA DILEMA: Da li su srećniji ranoranioci ili noćne ptice

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ljudi su podeljeni u dve grupe na one koji rano ustaju i one koji vole malo duže da spavaju, ali uveče mogu da rade do kasno. Jedno istraživanje otkrilo je da su noćne ptice sklonije razvoju anksioznosti i depresije u odnosu na ranoranioce.

Naučnici iz Velike Britanije ispitivali su ukupno 351 gen od kojih zavisi svrstavanje u jednu od spomenutih kategorija. Oni su dalje povezani sa sedam različitih mentalnih poremećaja, od kojih je jedan depresija. Kako se tema dodatno produbljuje, dolazimo do termina social jetleg koji označava odnos u spavanju između radnih i neradnih dana.

U studiji je učestvovalo čak 85.000 ispitanika, zaposlenih u banci, koji su na ruci nosili sat sa specijalnim monitorom, pišu na sajtu City Magazine. 

EVO ZAŠTO SE MRTVI POJAVLJUJU U SNOVIMA: Postoji PET razloga!

EVO ZAŠTO SE MRTVI POJAVLJUJU U SNOVIMA: Postoji PET razloga!

Nimalo neobično, osobe koje prkose biološkom satu imaju izražen potencijal za nastanak navedenih stanja. Ovde vredi napomenuti i to da su jutarnje osobe na izvestan način zaštićene od depresije i veće su verovatnoće da sveukupno vode zdraviji život. Takozvane noćne ptice moraju da remete svoj ritam jer imaju radne obaveze koje ne mogu da čekaju.

Ipak, nema mnogo razloga za brigu jer postoji jedna svetla tačka u trenutnim okolnostima. Naime, koronavirus doprineo je zaokretu u poslovanju, pa su mnogi radnici prešli na fleksibilne sate. Samim tim, postoji mogućnost da se usklade potrebe organizma i realno stanje i poboljša mentalno zdravlje mnogih zaposlenih.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR