Glas Javnosti

VAŽNO ZA ČIŠĆENJE SIRĆETOM : Pet stvari koje nikako ne smete da čistite

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Efikasno dejstvo sirćeta odavno poznato i nema domaćice koja nije bila oduševljena efektima čišćenja sirćetom kada ga je prvi put primenila u higijeni određenih delova kuće, posebno u kuhinji.

Kako upozoravaju na portalu RealSimple, iako je čišćenje sirćetom pristupačno, ekološki prihvatljivo i relativno bezbedno, sirće nije čudesni rastvarač koji deluje na svaku vrstu mrlja.

Postoje neke površine i materijali koje njime možete oštetiti.

Memerne površine i granitne

Vremenom, kiselina u sirćetu može da istroši i izbledi površine na granitnoj ili mermernoj radnoj površini. Iako su ove površine poznate po svojoj izdržljivosti, one su takođe i veoma skupe, pa svaka domaćica želi da što duže izgledaju kao nove.


Višenamensko sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta može polako da izbledi taj glatki sjaj. Najlakši način da održite kamen čistim jeste da ga obrišete toplom vodom s nekoliko kapi deterdženta za sudove.

Tehnika

Jeste brzo i praktično kada uzmete magičnu krpu i malo sirćeta da biste uklonili mrlje na uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Ali, to može uništiti premaz na ekranu.

Eksperti za čišćenje preporučuju korišćenje formule za čišćenje posebno namenjene za brisanje ekrana na laptopu, telefonu ili tabletu. Brisanje ovih uređaja suvom krpom od mikrovlakana može da bude prilično delotvorno piše Telegraf


Nameštaj i podovi

Kao i kod mermernih ploča, višekratna upotreba sirćeta na voštanim drvenim površinama tokom vremena može dovesti do habanja završne obrade.

Iako neki profesionalci preporučuju korišćenje sirćeta za čišćenje podova i uklanjanje prljavštine sa nameštaja, budite oprezni. Uzmite u obzir svoje specifične predmete i izbegavajte ostavljanje vode ili vlage na drvenim površinama. Budite pažljivi kada čistite bilo koju gotovu drvenu površinu i prvo počnite sa najmanje štetnom metodom.

Delovi mašine

Sirće je poznato kao odlično sredstvo za dezinfekciju mašine za pranje sudova. Dodavanje šolje belog sirćeta na gornju policu mašine je popularan savet za čišćenje ovog uređaja. Ali, to ne bi trebalo da radite često.

Naime, kiselina u sirćetu može vremenom da razbije gumenu zaptivku mašine za pranje sudova. Proverite u uputstvu za mašinu da li je ova zaptivka napravljena od gume koja može da podnese sirće. Ako ne, pokušajte sa razblaženijim rastvorom sirćeta i vodite računa da sirće nikada ne ostaje na gumenim delovima mašine.

Nered od kućnih ljubimaca

Sirće je odličan dezodorans, ali ga ipak ne treba koristiti za čišćenje nereda koji naprave kućni ljubimci. Iako može da ukloni mirise, kućni ljubimci će i dalje moći da nanjuše nerede "iz prošlosti" i nastave da obeležavaju ova mesta iznova i iznova.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR