Glas Javnosti

VAŠE DETE JE MOŽDA GENIJALAC: Sedam neobičnih stvari koje rade veoma INTELIGENTNA deca

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Inteligencija deteta i njegovi kapaciteti, nešto je što interesuje mnoge roditelje, već u ranom periodu.

Već u najranijem periodu, roditelji, bake i deke, skloni su da neko ponašanje pripišu inteligenciji deteta, što ponekad zaista ima veze sa istinom,ali često i nema.

Možda vas neobično ponašanje vašeg deteta zabrinjava, ali čudne navike su uvek bile odlike veoma inteligentnih ljudi. Sasvim je normalno da dete po nekim svojim karakteristikama odudara od vršnjaka i razmišlja izvan nametnutih okvira.

Treba da budete ponosni na svog klinca, ako je "mali čudak" kog malo ko razume.

Kada je reč o detinjstvu, za dete je najvažnje da ono bude razigrano i bezbrižno, pa dete ne treba forsirati da radi stvari koje ne voli i koje mu ne leže.

Ovo su neke od navika visoko inteligentne dece, koje mogu da se primete već u ranom periodu života

1. Tek su progovorili, a već izgovaraju pune rečenice

Pojedina deca znaju da iskažu svoje misli u potpunosti, kroz složene rečenice, već u ranom periodu. Dešava se i da deca dugo ne izgovore prvu reč, a kada krenu da pričaju, govore potpuno jasno.

2. Sećaju se događaja iz ranog detinjstva

Deca koju krasi visoka inteligencija mogu da se sete i događaja koji su se odigrali čak i u prvoj godini njihovog života.

3. Rano počinju da čitaju

Deci se u većini slučajeva prvo kupuju slikovnice i knjižice sa pesmama. Inteligencija podrazumeva radoznalost, pa će inteligentna deca često posegnuti i za štivom koje možda ne bi razumela.

Ukoliko vaš mališan prelistava enciklopediju ili neku knjigu sa pozamašnim brojem strana i iščitava rečenice, budite uvereni da će izrasti u pravog genijalca, ako mu pružite dovoljnu podršku.

4. Pamte svoje snove

Deca ponekad neće znati da razlikuju realnost od snova, pa će se desiti da roditeljima postave čudna pitanja vezana za protekli dan, misleći da se to stvarno dogodilo.

Takođe, kada nauče da razlikuju stvarnost od snova, biće u stanju da prepričaju događaje iz svog sna u potpunosti.

5. Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

Bilo da je reč o školjkama, autićima, kamenju, pa čak i puževima, deca će praviti svoje male kolekcije, u želji da prouče ono što skupljaju. Uz to će biti presrećni, ako im omogućite adekvatnu literaturu, za koju bi bilo dobro da ipak bude primerena njihovim godinama.

Tako će inteligentna deca biti pasionirana dinosaurusima, astronomijom i sličnim stvarima.

Unsplash/Praveen Gupta

6. Ređaju svoje igračke na poseban

Inteligentna deca će stvarati u svojim umovima određene šablone po kojima će, prema njihovom mišljenju, stvari morati da stoje.  Igračke i drugi predmeti, biće poređani po bojama, dezenu ili vrsti.

Neka deca će, suprotno tome, uživati u malom haosu koji naprave.

7. Imaju vrlo razvijenu maštu

Inteligentna deca će umeti da osmisle složenu priču, bogatu likovima i događajima. Umeće da nacrtaju nešto sasvim jednostavno, ali da oko toga raspletu niz objašnjenja.

BONUS VIDEO: Profesor doktor Snežana Šerbula otkriva kako nas truju arsenomSKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR