Glas Javnosti

Van Dajkova slika PRONAĐENA U ŠUPI, pa prodata za 3,1 milion dolara

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nedavno otkrivena slika flamanskog slikara iz 17. veka, Antonisa van Dajka prodata je na aukciji za preko 3,1 milion dolara.

Platno je studija za sliku pod nazivom "Sveti Jeronim" koji je Van Dajk kasnije naslikao, a koja se nalazi u muzeju Bojmans van Beningen u Roterdamu, prenosi Si-En-En.

Kako navode iz aukcijske kuće Sotbi, koja je posredovala u prodaji, slika na kojoj je prikazan nag stariji muškarac kako sedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga.Ističu da je to jedna od samo dve velike studije koje je Van Dajk napravio na živim modelima, a verovatno je naslikana između 1615. i 1618. godine, dok je bio mladi umetnik koji je učio slikarstvo kod Pitera Paula Rubensa u Antverpenu.

Iako je slika pronađena krajem 20. veka na farmi u Kinderhuku u Njujorku, tek je nedavno ustanovljeno da je u pitanju delo Van Dajka.


Izvor: Tviter printskrin / Studija za svetog Jeronima

"Osoba koja ju pronašla sliku, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar izgubljenih komada, opisujući svoju kolekciju kao sirotište za izgubljenu umetnost koja je patila od zanemarivanja", saopštila je aukcijska kuća.

Kako su naveli, Roberts je kupio sliku za samo 600 dolara, prenosi Tanjug.

Najveći deo novca biće uplaćen fondaciji "Albert B. Roberts", koja pruža finansijsku podršku umetnicima i drugim dobrotvornim organizacijama, navodi aukcijska kuća.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR