Glas Javnosti

"ВАМПИР ИЗ ЛУГНАНА" : ПРОНАЂЕН СКЕЛЕТ ДЕЧАКА КОЈИ СВЕДОЧИ О БИЗАРНИМ ОБРЕДИМА И ВЕРОВАЊИМА У ВРЕМЕ СТАРОГ РИМА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Блиц.рс/ Срна/ од 14.10.2018.

Археолози су на локацији древне грађевине из римског доба код италијанског града Лугнана пронашли скелет десетогодишњег дечака са каменом у устима, што је необичан обичај за културу старог Рима.

Тим археолога са Универзитета у Аризони и Универзитет Станфорд пронашли су скелет током ископавања на локацији познатој под именом "Гробље беба", где се, како се верује, сахрањивана одојчад преминула од маларије.

Пронађени скелет детета са каменом у устима указује на то да су они који су га покопали страховали да ће се вратити из мртвих и пренети болест преживјелима, па га мештани зато зову "Вампир из Лугнана".

На основу положаја отворене вилице, археолози су закључили да је камен намерно ту стављен, јер се то није могло десити природним путем због распадања тела, а на површини камена приметни су и трагови зуба.

- У питању је веома необичан третман мртвих који је био приметан у разним облицима у многим културама посебно у свету старог Рима - рекао је Џордан Вилсион са Универзитета у Аризони који је прегледао скелетне остатке.

Током претходних ископавања на "Гробљу беба" пронађени су разни предмети који указују на бављење магијом у то време, попут враниних ногу, жабљих костију и бронзаних казана испуњених пепелом.

 

Глас јавности/ Блиц.рс/ Срна/ од 14.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR