Glas Javnosti

USKORO ČEMO JESTI MALINE IZ TUNELA: U Prijepolju počinje nesvakidašnja proizvodnja voća

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Priča o malinama u limskoj dolini pre desetak godina započeta je u prijepoljskom selu Hrta, kad je Hitko Bašović, sa još desetak odvažnih, odlučio da svako posadi po 10.000 sadnica. Uzori su im bili u Arilju, Ivanjici, Požegi, Kosjeriću, a danas, 11 leta od prve berbe vilameta odličnog kvaliteta, sami preduzimaju nove korake.

- Danima smo učestvovali u svojevrsnom seminaru pod vedrim nebom, gde nas je rođak i prijatelj Hitko uvodio u tajne malinarstva, a sada imamo najmanje pola miliona kvalitetnog vilameta, mikera ili sve popularnije polane - kaže Sanel Dizdarević, navodeći da su maline lane Srbiji donele 426 mil EUR, a ove godine, do septembra, već 300.
Do kraja 2022. realno je očekivati bilans od pola milijarde evra, a u Prijepolje se, samo prošle godine, od ovog voća "slilo" bezmalo 9 mil EUR, prenosi portal Ekapija.

Sada očekuju bar 12 mil EUR, pa je Sanel u završnoj fazi sadnje konzumne maline, koja ima niz prednosti u odnosu na klasične sorte, a karakteriše je takozvana tunelska proizvodnja - u posebnoj vrsti plastenika koji su nešto viši od klasičnih i otvoreni sa strane.
- Na pola hektara sam zasadio oko 10.000 sadnica visokog kvaliteta, ali i cene. Radi se o italijanskoj sorti enrosadira, a kompletan projekat kojim sam konkurisao kod Ministarstva za brigu o selu i dobio finansijsku podršku vredan je oko 7,5 miliona dinara. Plodovi bi trebalo da budu nešto crveniji, sa ukusom nalik divljoj malini, jačom aromom i prinosom i do 300 kilograma po aru - objašnjava Dizdarević.
Kaže, Srbija proizvodi maksimum 5% konzumne maline u odnosu na potrebe domaćeg tržišta. Ostalo se uvozi, uglavnom iz Maroka. Otkupljivači kilogram konzumne maline plaćaju 650 dinara za kilogram, a on u maloprodaji - u svežem stanju - košta 1.950.
U arapskom svetu, gde je ova vrsta voća izuzetno tražena, cena dostiže 50 USD za kilogram. Jer, konzumna malina na sobnoj temperaturi može da stoji bar deset dana, a da ni u čemu ne promeni svojstva.

- Ovo je projekat koji malinarima obezbeđuje nastavak sezone u zatvorenom prostoru, jer berba počinje dvadesetak dana po okončanju posla na otvorenom. Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave u Prijepolju, verujem da ćemo obezbediti i stotinak hiljada sadnica za narednu godinu, što bi bio snažan impuls - zaključuje Sanel Dizdarević.
Strategija za čitavu zemlju
Dizdarević je i član Radne grupe za spas malinarstva, koju je od uglednih proizvođača širom Srbije formiralo Ministarstvo poljoprivrede. Jer, malina mora da se tretira kao nacionalni brend i delatnost od posebnog značaja za čitavu zemlju. Štaviše, u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu, svaka nova ideja - koja zaobilazi hladnjačare, veletrgovine i druge posrednike - dobro dođe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR