Glas Javnosti

UŠAO U GINISOVU KNJIGU REKORDA! Holanđanin već 40 godina živi sa presađenim srcem

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Bert Jansen (57) iz Holandije zvanično je postao najdugovečniji pacijent sa presađenim srcom, ulazeći tako u prestižnu Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj neobičan uspeh datira još od 1984. godine kada je Jansen, tada 18-godišnjak, podvrgnut transplantaciji srca u londonskoj bolnici Harefield.

Nažalost, već sa 17 godina Jansen je razvio simptome kardiomiopatije, zadebljanja srčanog mišića koje ga je sprečavalo da normalno pumpa krv po telu. Njegov kardiolog iz Holandije bio je povezan sa bolnicom Harefield i profesorom Magdi Iacoubom, pionirom transplantacije, koji je izveo operaciju 6. juna 1984. godine.


U to vreme, srčane transplantacije još nisu bile uobičajene u Holandiji. Jansen je dobio priliku za novi život nakon saobraćajne nesreće u Londonu, gde su dva srca postala dostupna. "Sve je prošlo veoma brzo. Jedno srce se poklopilo i presađeno je. Kao što su mi rekli lekari 30 godina kasnije, mora da se savršeno poklapa", izjavio je Jansen.

Novo srce mu je omogućilo brz povratak normalnom životu. Oženio se 1996. godine, dobio dvoje dece, Gvida i Ivu, a čak se bavi i paraglajdingom. Njegova operacija bila je 107. te vrste u bolnici Harefield, koja je od tada transplantirala hiljade srca, a prvu operaciju izveo je Sir Magdi Jacoub 1980. godine.


Dr. Fernando Riesgo Gil, kardiolog i šef službe za transplantaciju srca u bolnici Harefield, izrazio je radost zbog Jansenove dugovečnosti nakon transplantacije. On je istakao važnost doniranja organa, s obzirom na broj ljudi na listi čekanja za transplantaciju u Velikoj Britaniji. Gil se nada da će Bertova inspirativna priča podstaći ljude da se registruju kao davaoci organa i tako spašavaju živote.

Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR