Glas Javnosti

Umetnica se popela gola na vrh džamije u Zagrebu (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Umetnica Nina Kamenjarin napravila je zanimljiv performans na u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma tako što se gola popela na vrh Meštrovićevog paviljona - popularne džamije.

Ovaj perfomans predstavlja omaž umetniku Tomislavu Gotovcu koji je 1996. godine nag stajao na kupoli zgrade HDLU-a, u stavu kontraposta, licem okrenutim prema istoku i delo nazvao "Straža na Rajni".

U svojoj verziji performansa, Kamenjarin je stajala pognute glave, gledajući u stopala i lagano se okretala oko svoje ose.

Omaž Tomislavu Gotovcu odraz je mojih autorskih i životnih prioriteta i stavova, a ujedno mi je i velika čast. Čini mi se da za njega znam oduvek, a konkretni performans na koga se pozivam upoznala sam kao mlada studentkinja. Fizičkim stavom svog tela ispitujem otvorenost naspram zatvorenosti u današnjem trenutku - u njemu je sadržan moj stav prema ovom trenutku, kao što je onda bio Tomov",

Njen performans je deo projekta “Budućnost političkog performansa” kojim udruženje "Domino" obeleževa hrvatsko predsedanje Evropskom unijom u partnerstvu s Institutom Tomislav Gotovac.

(Izvor: Telegraf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR