Glas Javnosti

УКЛЕТО ИТАЛИЈАНСКО СЕЛО: МИСТЕРИЈА НИЗА НЕСРЕЋА СВИХ КОЈИ СУ СЕ УПУТИЛИ У ОВО СЕЛО И ДАНАС ТЕРА СТРАХ У КОСТИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ ало.рс/ од 24.12.2017.

Овде вас ни полиција неће казнити ако возите пребрзо - јер бежите од овог места.

Ово место је толико уклето да чак ни у његовој домовини, Италији, не желе да га изговоре на глас, већ само кажу “оно село”... Чак вас ни тамошња полиција, ако уплашени притиснете папучицу гаса док пролазите онуда, неће казнити због пребрзе вожње. Јер, и они знају…

Прича о проклетству је стара колико и сам град Колобраро, а везана је за значење речи “колубер”, што на латинском значи змија, за коју се верује да је оличење зла, пише еџпресс.хр.

Град на себи има урок

Иако се прича о проклетству преносила вековима, оживела је тек у првој половини 20. века, када су је пробудили један адвокат и вештица. Биађо Вирђилио је био успешан адвокат који никад није изгубио случај, и имао је много непријатеља.

Једног дана на суду је, у жару говора рекао: Ако не говорим истину нека овај лустер падне. И лустер је пао. Иако нико том приликом није повређен, његово име послао је синоним за лош знак и додао је још негативне репутације већ озлоглашеном Колобрару, пише ББЦ.

Необјашњиве несреће

Адвокат и његови наследници убрзо су напустили град. Након тог случаја, један антрополог је стигао у град у потрази за “добром вештицом” – веровао је да може да скине урок “злог ока”. Срео је “Ла Цаттре”, мршаву старицу опечену од сунца, дубоких бора, и помислио је како је напокон пронашао праву особу.

Али, уместо тога, и он и читав његов тим сарадника почели су за време посета овом граду да доживљавају потпуно необјашњиве несреће. Отада се Колобраро наводи као главно вештичје гнездо.

Али, Елена ди Наполи, која је потомак поменуте старице, тврди да њена прабака није била вештица.

– Она је била само стара жена која је можда изгледала као вештица – рекла је Елена.

Рађала се деца са два срца?

Ипак, то није спречило приче о вештицама које су током 1950-их својим магичним моћима владале селом и доносиле несрећу коме год би пожелеле. Неке од најгорих прича односе се на бацање урока на труднице, које су својим гресима узроковале несрећу својој деци – наводно је у Колобрару постојало више случајева беба које су се рађале с два срца, три плућна крила…

 

Глас јавности/ ало.рс/ од 24.12.2017.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR