Glas Javnosti

UKLETI DVORAC: Legenda kaže da u njemu NIKAKO NE SMETE PRESPAVATI, evo i zašto (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Ko još nije maštao da poseti Miramare ili mu se vrati? Jedan od najpoznatijih dvoraca Italije možda nije među najstarijima ali je pun zanimljivih priča i detalja

Izgrađen je u 19. veku za austrijskog nadvojvodu Maksimilijana I i njegovu suprugu, a nalazi se nedaleko od Trsta, na samoj obali Tršćanskog zaliva. Okružuje ga prekrasno zelenilo parka posađenog kako bi doprineo raskošnom opštem utisku.Danas se u njemu nalazi muzej, a pre nego što pođete, evo nekoliko zanimljivosti za "zagrevanje".

1. Arhitekta koji ga je projektovao nije bio vičan dvorcima

Karl Junker koji je projektovao dvorac Miramare uglavnom se za života bavio konstrukcijom akvadukta i vodovodnih cevi. Ne zvuči baš zanosno kao Miramare, no čovek je pokazao kako zna da zadovolji potrebe i običnih ljudi i elite.

Unsplash/John Roberts

2. Prema legendi, lokaciju je odabrao - brodolom

Priča ide ovako: kad je nadvojvoda ostao ulovljen u oluji na moru, uspeo je da se dočepa kopna na ovom području. Kasnije ga je odabrao za svoj dom, i nazvao ga po svom "pravom“ domu, rezidenciji u Portugalu.

3. Maksimilijan nije stigao da uživa u njemu jer je smaknut

Pažljivo je nadzirao gradnju sve do najmanjih detalja poput ornamenata. No kada je dvorac dovršen, nadvojvoda je otputovao u Meksiko, gde su ga politički neprijatelji zarobili i smaknuli. Imao je tek 35 godina.

Unsplash/John Roberts

4. Nakon smrti vojvode poslužio je kao "hotel“ brojnim liderima

Nije prošlo dugo, a u postelje dvorca već je uskočio car Franc Jozef sa svojom suprugom kada su došli u posetu Trstu. Nakon njih ovde su boravile carica Elizabeta i belgijska princeza Stefani.

Kobne 1914. godine ovde je uživao nadvojvoda Franc Ferdinand. Bilo je to samo dva meseca pre nego što je nastavio put u posetu Sarajevu.

5. Kletva dvorca

Kad smo već kod Maksimilijana i Franca, vreme je za loše vesti. Prema legendi, dvorac je uklet. Kletva kaže kako onoga ko prenoći u dvorcu čeka prerana smrt u stranoj zemlji. Otkud pak to…

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP