Glas Javnosti

У року од десет година могло би да нестане милион животињских и биљних врста

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti /RTS

Уједињене нације прогласиле су 2013. године 3. март за Светски дан дивљих врста, како би се подигла свест о претњама по опстанак биљног и и животињског света. У међувремену, дивље врсте су све више угрожене, због прекомерног улова, пожара, губитка станишта, илегалне трговине и климатских промена.

У опасности је више од 40 одсто водоземаца и трећина свих морских сисара.

„Оно што ће нам се десити ускоро, то показује извештај међународног панела за биодиверзитет да је скоро милион врста животињских и биљних угрожено и да могу да нестану ускоро, у року од десет година. На свету је остало толико мало дивљих животиња да са оваквом исхраном, кад не би било домаћих животиња, ми бисмо све дивље животиње појели за мање од месец дана“, наглашава др Дени Пореј из Светског фонда за природу.

Процењује се да је само у недавним пожарима у Аустралији страдало 500 милиона животиња, чак 30 одсто популације коала. Број јединки панди и тигрова мери се хиљадама. У Азији се дивље животиње користе у исхрани.

„Данас сакупљањем животиња доводимо себе у опасност да се изложимо некима од патогених агенаса као што је корона вирус. У Кини се доста дуго води борба да се прекине са изловом дивљих животиња и њиховом употребом у исхрани“, напомиње др Растко Ајтић из Завода за заштиту природе Србије.

Због сујеверја и традиционалне медицине истребљени су носорози јер килограм рога на црном тржишту достиже 65.000 долара. Конвенцију о међународном промету угрожених врста дивље фауне и флоре потписале су 183 земље, које контролишу прекогранични промет 35.800 угрожених врста.

„Можемо да поменемо неке случајеве где смо имали отровне змије у прекограничном промету у торбама, тако и у унутрашњим контролама, имали смо случајеве заплене примата, одузимање крупних звери попут лавова, медведа, хиљаду и нешто корњача“, објашњава Павле Јовановић из Министарства заштите животне средине.

„Код мене у руци је један мали лоптасти питон, афричка врста иначе. Предмет је илегалне трговине зато што је симпатичан кућни љубимац. Сваке године то буде преко 100, 200 животиња које буду спасене и рехабилитоване у зоо врту, нажалост не можемо све те животиње увек да вратимо назад у природу“, наводи Кристијан Овари из Београдског зоо врта.

Од 2010. године у Србији је заплењено више од 2.000 примерака дивљих врста животиња. Медведи, вукови, дивокозе угрожени су и због криволова, а највише животиња трпи због губитка станишта.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR