Glas Javnosti

U ENGLESKOJ SE ZATVARA PUT NA ŠEST NEDELJA: Razlog je veoma bizaran

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Put u Batu, u Engleskoj, biće zatvoren na šest nedelja kako bi krastače mogle da ga pređu na putu do mesta za razmnožavanje.

Reč je o putu Charlcombe Lane, koji će do 25. marta biti zatvoren za saobraćaj, kako bi žabe, krastače i tritoni mogli bezbedno da pređu. Ovo nije prvi put da se put zatvara, to se radi svake godine od 2003. godine u saradnji sa nadležnima.

Ovim područjem će patrolirati članovi grupe za spasavanje žaba Čarlkomb kako bi pomogli vodozemcima da uspešno završe svoje putovanje. Procenjuje se da će 2.500 vodozemaca preći put na putu do jezera, gde će se pariti i razmnožavati. Krastače obično putuju nakon sumraka između februara i marta, ali prelazak puta je za njih veoma opasan.


„U Šarlkomu često bivaju zarobljene u velikim kamenim zidovima, pa volonteri patroliraju svake večeri i prebacuju životinje na sigurno kako bi mogle da nastave put. Svake godine na putevima strada oko 20 tona krastača, a naša grupa čini sve što može kako bi osigurali da vodozemci prežive“, rekla je za BBC Helen Hobs, jedna od onih koji pomažu životinjama.

Jedan put u Linkolnširu se takođe zatvara svake godine iz istog razloga. Krastače su poznate po masovnoj migraciji u svoja gnezdilišta tokom prvih toplih i vlažnih večeri u godini, često oko Dana zaljubljenih

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR