Glas Javnosti

Turisti u panici: Kako se lečiti ako nagazite na dagon fish ili morskog ježa?

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Morski ježevi su česti stanovnici toplih, čistih mora, posebno u plićacima obalskih zona, na senovitim mestima, dok je ujed drgaon ribe jako bolan

Pored meduza i vlasulja turisti u Grčkoj ponekad se susreću sa morskim ježevima i ribom zvanom Dragon fish (druga imena: Morski pauk, riba Dragana, Drakena). Ovaj put fokus stavljamo na morske ježeve i šta raditi ukoliko dođe do nezgodnog susreta sa njima.

Ubod ježa: Bolan susret sa morskim svetom

Morski ježevi su česti stanovnici toplih, čistih mora, posebno u plićacima obalskih zona, na senovitim mestima, između peskovitih i šljunkovitih delova, te ispod i na stenama.

Nije redak slučaj da kupači slučajno nagaze na ježa, što najčešće rezultira stopalima (ponekad i dlanovima) punim odlomljenih i sitnih bodlji. Bodlje se zabiju u kožu, mesto uboda počinje da boli, često se zacrveni, a može i da otekne. Uklanjanje bodlji je bolan, ali neizbežan proces koji se mora obaviti veoma pažljivo.

Kako postupiti nakon uboda morskog ježa

Ako znate da na nekoj plaži ima ježeva, preporučuje se korišćenje obuće za vodu. Ukoliko ipak dođe do uboda, najbolje je da ne vadite bodlje sami jer mogu pući i u nozi ostati mali delovi koje je teško izvaditi. Iglice u 90% slučajeva same izađu iz kože nakon 2-3 dana, ali bolje je izvaditi ih što pre kako ne bi došlo do upalne reakcije stranog tela.
Specijalista dermatologije, dr Vesna Lamer, savetuje da se prvo potraži pomoć doktora ukoliko je dostupan u blizini, koji će stručno izvaditi bodlje. Ukoliko doktor nije blizu, moraćete ih ipak izvući sami.

Iz iskustva dr Lamer, iglice je najlakše vaditi iz noge 2-3 dana nakon povrede. Međutim, ljudi ih najčešće vade odmah zbog bolnog hodanja. Dok se iglice ne izvade, pomažu analgetici i hladne obloge.

Ako ne pomaže, u lavor pomešajte vodu i toplo sirće, a zatim potopite noge. Sirće će omekšati kožu, otvoriti pore i učiniti da sitne bodlje izađu iz kože.

Alkohol je takođe odličan u odstranivanju stranih tela iz kože. Isperite mesta sa bodljama nekoliko puta u toku dan alkoholom i koža će sama početi da ih izbacuje.

Bodlje koje su se zavukle dublje pod kožu mogu se izvaditi samo laganim kružnim pokretima uz pomoć pincete. Nakon vađenja, na ranu treba namazati antibiotsku mast i eventualno staviti prašak da rana ne bi zagnojila.

Bitno je ranu održavati čistom i paziti da ne zagnoji.

Turisti savetuju i da se mesto gde su bodlje namaže toplim maslinovim uljem. Nekima ovo pomaže, a nekima ne.

Ako vadite ježeve iz mora kazna je 3.000 evra

Mnogo je onih koji vade ježeve iz mora u želji da očiste more ili zato što smatraju da su ježevi ukusno meze tokom leta.

Ako ste i vi to radili nemojte više, jer su novi zakoni o očuvanju morskog sveta posebno strogi i predviđaju velike kazne.


Morski ježevi su poslednjih 5 godina u opasnosti od izumiranja, zaštićena su vrsta, a nadležni su dužni da kazne do 3.000 evra one koji budu uhvaćeni na licu mesta kako ih izvlače iz mora.

Morski jež, po mišljenju stručnjaka, kao rezidentni organizam stoji na jednom mestu, sakuplja morsku prljavštinu, a posebno u slučajevima kada dođe do zagađenosti mora.

Prva pomoć pri ubodu ribe Dragon fish ili Morski pauk

Nedavno se u Facebook grupi obratila jedna majka i napisala svoje iskustvo. 

Nekoliko drugih članova grupe takođe je imalo iskustvo sa ubodom ove ribe koja se lako može nagaziti u pesku.
Dragon fish ili Morski pauk je riba koju karakterišu šare na leđima. Sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju.

U pitanju je riba veličine do 10 centimetra koja je sakrivena u pesku pa je nije lako primetiti. 

Riba Dragon fish nije smrtonosna. Ubodom bodlji koje se nalaze na njoj, Dragon riba ubacuje svoj otrov u telo žrtve.  Prema rečima lekara, svake godine bude nekoliko slučajeva uboda ove ribe.

Dermatolog Ivana Janković zna koji su simptomi i kako koža reaguje na ubod ove ribe. Ovo je njena preporuka:

"Kada vas ova riba ubode ili nagazite na nju, prvo se javlja jak bol, koji može trajati satima, a moguća je i nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura.

Zato ukoliko neko oseti jaku bol mora otići odmah kod lekara, gde će dobiti injekciju od koje će se bol umanjiti. Mesto uboda će oteći i to može trajati i nekoliko dana, ali postoji mast koja se maže i sve se brzo vraća na svoje mesto.

Ukoliko se osoba koju je ubola Dragon fish ili Morski pauk ne nalazi u blizini bolnice ili ambulante, mesto uboda treba staviti u vruću vodu ili vruć pesak jer je otrov je termolabilan i bol će nakon nekog vremena prestati. Nakon toga se obavezno mora obratiti lekaru."

Zbog ovakvih stvari razmislite o kupovini patika za vodu, posebno ako imate decu.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR