Glas Javnosti

TURISTI OBOŽAVAJU KUĆICE JARKIH BOJA: Misteriozno selo koje “ne postoji”

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Uprkos dugoj istoriji i tradiciji selo donedavno nije zabeleženo ni na jednoj mapi. Gradovi i sela uvek niču duž obale, omogućavajući im komunikaciju sa svetom i brži razvoj.

A danas je potpuna misterija kako je nastalo selo koje se sastoji od kuća raspoređenih na stenama u tri male grupe, bez centralnog trga. Skriveno od otvorenog mora i puta, selo Furore se prostire duž obale u Italiji, a sada se pretvorilo u atraktivnu turističku destinaciju. Već ima restoran, suvenirnicu, muzej, botaničku baštu i kratku obalu.

Selo Furore je skriveno u fjordu, u maloj pukotini u stenama koja je služila za odličnu zaštitu svojih stanovnika od morskih razbojnika. Sve zgrade, ulice i stepenice skrivene su iza stena koje se ne vide sa mora. Na taj način Furore je dobio i naziv „selo koje ne postoji“. Kada je gradonačelnik odlučio da ostatak sveta sazna za njih i da se selo pojavi na mapi, naredio je da se sve kuće ofarbaju intenzivnim bojama koje bi privukle pažnju turista. Ova tradicija je održana do danas i meštani često zovu umetnike iz celog sveta da ukrašavaju lokalne zgrade, pišu Sremske vesti.


Svakog septembra umetnici se okupljaju kako bi stvorili jarke boje na zidovima kuća kako bi dobile jedinstven identitet. Furore se sada vidi sa obale. Glavna atrakcija ovog sela je fjord Dizraeli. U stvari, to je uski kanjon u čijoj unutrašnjosti su smeštene stare ribarske kuće. Fjord je takođe najstariji deo sela. Prema procenama, 2011. godine u selu je živelo oko 810 stanovnika.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR