Glas Javnosti

Trikovi za negu koji oživljavaju sve vrste filadendrona - najveličanstvenije kućne biljke (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Filodendron je jedna od najčešćih biljaka u domovima, a dolazi u stotinama varijanti, koje se odlikuju jedinstvenim oblicima, veličinama, bojama i rastom.

Većina ima listove u obliku srca koji mogu brzo da rastu uz odgovarajuću negu. Kako da vaš filodendron napreduje?

Filodendroni su poreklom iz tropske klime Centralne i Južne Amerike. Potiču iz toplih, vlažnih uslova.

U divljini se mogu naći kako rastu na senovitom tlu, penju se na drveće ili rastu na vrhu drugih biljaka i stena.

Zbog širokog spektra staništa u kojima se mogu naći, prilično su prilagodljivi većini kućnih okruženja, objašnjava Kris Sač, specijalista za biljke.
Većina filodendrona je dobro postavljena blizu prozora koji dobija priličnu količinu svetlosti, ali da ga sunce ne „prži“ ceo dan.

View this post on Instagram

A post shared by H.G. (@philolina)

Postoji preko 450 vrsta filodendrona (za koje znamo). Neke rastu padajuće, dok druge rastu uspravno. Takođe mogu biti u svetlo ružičastoj i žutoj, ili u klasičnijim zelenim nijansama.
Ostavite da se zemlja u saksiji osuši pre zalivanja filodendrona. Ako preterate sa vodom, to će usporiti njihov rast. Verovatno će mu trebati više vode u proleće i leto, a manje tokom jesenjih i zimskih meseci mirovanja.

Većini filodendrona prija jedan do četiri sata direktnog svetla svakog dana. Idealno je da bude okrenut ka istoku ili zapadu. Takođe može napredovati pored prozora okrenutog prema jugu, koji ima prozirnu zavesu da ublaži nešto od jarke svetlosti. Direktno sunce može oštetiti njegove listove.

Svetlosni uslovi u vašem domu mogu da se menjaju iz sezone u sezonu, tako da ćete možda morati povremeno da premeštate biljku.
Presadite svoju biljku u svežu, dobro drenirajuću zemlju za saksije kada je prvi put odnesete kući iz prodavnice. Nakon toga možete da sačekate dve godine pre sledećeg presađivanja.

Saksija s filodendronom treba da ima drenažni otvor za izlazak vode.

To će pomoći u sprečavanju prekomernog zalivanja i truljenja korena.
Koristite đubrivo jednom mesečno tokom proleća i leta. Ako koristite sintetičko đubrivo, razblažite ga vodom tako da bude upola jače od onoga što zahtevaju uputstva, jer sintetika ima tendenciju da bude veoma koncentrisana.

Obavezno ih stavite dalje od klima uređaja leti i promaje.

BONUS VIDEO: SANDA RAŠKOVIĆ - IVIĆ: NAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM BAGUJE!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR