Danas češće nego inače koristimo alkohol za dezinfekciju ruku i površina i to je odlično rešenje za ubjanje bakterija. Međutim, kada ga pijemo, alkohol u telu deluje drugačije.
Hemijski gledano, postoje tri glavne vrste alkohola: izopropil, etil i metil. Svi ubijaju bakterije razbijanjem ćelijske membrane, što uzrokuje otapanje unutrašnjih komponenti ćelije, piše nportal.rs.
Etilni alkohol nalazi se u svim alkoholnim pićima, ali kada se konzumira odnosno unosi u organizam, probavni proces brzo razgrađuje molekule etanola što otežava ubijanje bakterija na koje naiđu. Ovo je zapravo dobro, jer naš organizam sadrži milijarde dobrih bakterija bez kojih, ako bi ih alkohol uništio, ne bismo mogli da živimo.
Iako mnogi stručnjaci preporučuju jednu čašicu dnevno rakije ili čašu vina uz ručak kao zdrav dodatak, postoje i oni koji negiraju da je rakija na bilo koji način lekovita. Ipak, neka njena svojstva su potvrđena, i ne kaže se džabe da je jedna dnevno dobra za zdravlje. Sa druge strane, ona neće ubiti bakterije u našem telu kako se obično veruje.