Glas Javnosti

TEST KRVI KOJI POMAŽE DA SE BRZO OTKRIJU BOLESTI : Evo kako funkcioniše!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Lakša dijagnoza uzroka temperature kod dece može da se otkrije uz pomoć novog, brzog testa krvi koji je razvio međunarodni tim, predvođen istraživačima sa Imperial College London.

Novi test krvi ima dijagnostički pristup, koji je u stanju da istovremeno otkrije i razlikuje 18 infektivnih ili inflamatornih bolesti, uključujući streptokoke grupe B (GBS), respiratorni sincicijski virus (RSV) i tuberkulozu

Koristeći jedan uzorak krvi, test bi mogao da omogući kliničarima da dijagnostikuju uzrok temperature na osnovu karakterističnog obrasca gena koje telo „uključuje ili isključuje“ kao odgovor na određene bolesti. Dok trenutni testovi mogu da potraju nekoliko sati, dana ili čak nedelja, test zasnovan na novom pristupu mogao bi da pruži rezultat za manje od 60 minuta. Istraživači objašnjavaju da bi dijagnostički test zasnovan na ekspresiji gena pacijenata mogao  drastično da poboljša dijagnozu dečijih bolesti, smanji odložene i propuštene dijagnoze i imati značajan uticaj na zdravstvenu zaštitu, posebno u regionima u razvoju.

Preliminarni nalazi, objavljeni u časopisu Cell Press Med, nadovezuju se na više od decenije istraživanja za otkrivanje i dijagnostikovanje bolesti zasnovanih na obrascima ekspresije gena.

– Uprkos ogromnim koracima napred u medicinskoj tehnologiji, kada se dete dovede u bolnicu sa temperaturom, naš početni pristup je da lečimo na osnovu „utiska” lekara o mogućim uzrocima bolesti deteta. Kao kliničari, moramo brzo da odlučujemo o načinu lečenja, često samo na osnovu simptoma deteta, informacija od roditelja i naše medicinske obuke i iskustva, ali možda ne znamo da li je temperatura bakterijska, virusna ili nešto drugo satima ili danima nakon što je dete primljeno, sve dok ne stignu rezultati testova – ističe profesor dr Michael Levin, šef pedijatrije Odeljenja za infektivne bolesti na Imperial College London i jedan od vodećih autora studije.

Takva kašnjenja, kako kaže dr Levin, mogu da spreče pacijente da odmah dobiju pravi tretman, tako da postoji jasna i hitna potreba za poboljšanjem dijagnostike. Infektivne i inflamatorne bolesti, kako dodaje, najčešći su uzrok za decu koja traže medicinsku negu u bolnicama. Ali, sa opštim simptomima kao što je temperatura, kliničkim timovima može da bude teško da pouzdano dijagnostikuju bakterijske infekcije, koje mogu biti potencijalno opasne po život.

Dr Levin podseća da se često pacijentima daju antibiotici širokog spektra sve dok se ne isključi bakterijska infekcija. Ali, ovaj pristup dovodi do široko rasprostranjene prekomerne upotrebe antibiotika, što na kraju doprinosi otpornosti na antimikrobne lekove i povećanju infekcija otpornih na lekove.

Većina dijagnostičkih testova je fokusirana na otkrivanje patogena – kao što su testovi bočnog protoka ili brzi LFT testovi za SARS-CoV-2, HIV ili grip, ili hemokulture kako bi se potvrdilo prisustvo bakterija. Ali, brzi testovi mogu dati samo pozitivan ili negativan rezultat za jedan od mogućih uzroka bolesti, a hemokulturi može biti potrebno 72 sata ili više kako bi se dobili pouzdani rezultati.

U najnovijoj studiji, naučnici su istražili pristup fokusiran na otkrivanje obrasca ekspresije gena pacijenta u krvi koji se javlja kao odgovor na specifične infekcije i upalna stanja. Koristeći podatke od hiljada pacijenata (kao i više od 1.000 dece sa 18 infektivnih ili inflamatornih bolesti), tim je prvi bio u mogućnosti da identifikuje koji su ključni geni uključeni ili isključeni kao odgovor na niz bolesti – obezbeđujući molekularni potpis bolesti.

Glas javnosti/E klinika

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR