Glas Javnosti

Teslina vizija za budućnost!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Jedan od najzanimljivijih članaka objavljen je 1937. godine u magazinu "Liberty", u kojem je Nikola Tesla delio svoju viziju budućnosti.

Već tada, ovaj slavni naučnik je razgovarao sa reporterom Džordžom Silvestrom Vjerekom i iznosio svoje predviđanje kako će izgledati svet za sto godina. Reporter je već tada Teslu opisivao kao oca radija, televizije, prenosa energije, indukcionog motora i otkrića kosmičkih zraka.

Tesla je istakao da je predviđanje teško, ali da je bio ispred svog vremena u mnogim svojim otkrićima.


Podelio je svoje viđenje tri ključna faktora koji utiču na ljudski progres: povećanje mase, smanjenje otpora (poput neznanja i gluposti) i korišćenje energije iz svemira poput sunčeve energije, okeana i vetra.

Dalje je iznosio da će, prema njegovom viđenju, razvoj života u 21. veku biti pod potpunom kontrolom nauke. Predvideo je sterilizaciju i potiskivanje seksualnog nagona kod neprilagođenih jedinki kako bi se očuvala ljudska vrsta. Takođe je naglasio da će higijena i fizička kultura biti važan deo obrazovnog sistema i državnog aparata.

Tesla je predvideo strogi nadzor snabdevanja vodom i izbegavanje zagađenja. Naglasio je važnost prirodne hrane poput mleka, meda i žitarica, predviđajući da će ovi proizvodi biti osnova ishrane i u prestižnim restoranima.


 Svoje ideje je podržavao svojim ličnim primerom, odričući se stimulansa i praktikujući zdrav način života.

,,Naša planeta je prebogata, a tamo gde nešto bude nedostajalo, lek dobijen iz vazduha obnoviće tkivo Zemlje. Ja sam 1900. razvio proces za ovu namenu. Kasnije, nakon četrnaest godina, zbog ratnih potreba, usavršili su ga nemački hemičari. rekao je Tesla tada.

Teslina vizija budućnosti iz 1937. godine pokazuje duboko razmišljanje o tome kako bi svet mogao da se razvija i kako nauka može da oblikuje bolju budućnost za čovečanstvo.Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR